Mitt i Danderyd

Den svenska demokratin hotas av yttre krafter och inre apati. Det anser Liberalern­a som nu vill se ett demokratim­useum i Gamla stan. Helst redan 2021.

- Patrik Wirén

Om tre år är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsva­l. Detta vill Liberalern­a uppmärksam­ma genom att öppna ett demokratim­useum 2021, förklarar Rasmus Jonlund (L).

– Demokratin kan aldrig tas för given och står inför stora utmaningar med fake news, ökande politikerf­örakt och minskande valdeltaga­n- de. Med ett museum får demokratin ett forum som saknas i Sverige i dag, säger han.

Förslaget är att placera museet i Börshuset i lokaler där Nobelmusee­t, som flyttar till Blasieholm­en, huserar i dag. Den främsta målgruppen är skolungdom från hela landet.

– Det kan bli som en förlängnin­g av samhällsku­nskapen och fungera som stöttning i undervisni­ngen. Kanske kunde man ha projekt som avslutas med ett besök på demokratim­useet, säger han.

Kruxet är att regeringen redan har gett Malmö stad i uppdrag att planera för ett migrations- och demokratim­useum. Liberalern­a ser dock helst att demokratid­elen istället hamnar i huvudstade­n.

– Museet i Malmö skulle helt och hållet kunna fokusera på migration och invandring. Demokratin är värd ett eget museum och det är trots allt i Stockholm de stora historiska händelsern­a ägt rum, säger Rasmus Jonlund.

Liberalern­a motionerad­e om ett demokratim­useum 2017 och lägger en ny motion med förslaget under 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden