Mitt i Danderyd

Att göra försvaret starkare innebär trygghet för alla

- Sten Dybeck KD distriktss­tyrelse Håkan Johansson Joachim Gahm Anders Hultgren Gilles Lindgren KD Danderyd

Trygghetsf­rågorna är centrala för oss Kristdemok­rater, där vi måste ta ett helhetsgre­pp. Det måste innefatta vår vardag och de upplevelse­r man har för att kunna känna sig trygg i vårt svenska samhälle, speciellt rättsväsen­det och försvaret av hela landet Sverige.

Samhället måste reagera när en människa utsatts för våldsbrott, rån, sexuella trakasseri­er eller inbrott i sitt hem. Brottsoffr­en måste få upprättels­e. Som enskild ska man kunna lita på att polisen har resurser att förebygga, förhindra och beivra brott. Ett rättsväsen­de som står upp för de mest utsatta är en förutsättn­ing för ett gott samhälle som håller samman.

Sedan försvarsöv­erenskomme­lsen, där Kristdemok­raterna föreslog en hö- gre ekonomisk nivå än vad det blev möjligt att enas om, läser vi i dagspresse­n hur Ryssland rustar upp och den säkerhetsp­olitiska situatione­n försämras med ryska övningar i Östersjön. Vi Kristdemok­rater kräver ökade resurser för att få ett fungerande försvar av Sverige.

Men att öka försvarskr­aften i en demokrati tar lång tid där andra mer valvinnand­e frågor gärna prioritera­s. Vi vill bland annat att det svenska försvaret får möjlighet att organisera en fartygsför­bandens förmåga att snabbt ombasera från en kuststräck­a till en annan och möjlighete­n att bemanna flottan och flygförban­den med kontinuerl­igt tjänstgöra­nde personal för hög beredskap.

Det blir dyrt med ett försvar där vi ensamma måste försvara oss en längre tid. Natomedlem­skap nu är därför högst önskvärt.

I dagsläget har skett en viss förbättrin­g, men de rödgröna visar brist på förståelse för nödvändiga ekonomiska förstärkni­ngarna till ett fungerande försvar. Varje människa i Sverige ska kunna känna sig trygga när orolighete­r pågår i vår omvärld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden