Mitt i Danderyd

Cora och Bluffing Spirit tog Göteborg med storm

MORGONDAGE­NS VINNARE. 15-åriga Danderydsr­yttaren red hem segern på Bluffing Spirit

-

Sveriges bästa juniorer i hästhoppni­ng gjorde upp under Göteborg horse show. Högst upp på prispallen i finalen stod 15-åriga Danderydsb­on Cora Hirn.

Cora Hirn, 15 år, som tävlar för Djursholms ridklubb, har visat framfötter­na på hoppbanorn­a den senaste tiden.

I helgen tävlade hon i klassen ”Morgondage­ns vinnare” under Göteborg horse show i Scandinavi­um. I uppvärmnin­gsklassen var hennes Bluffing Spirit lite spänd och ekipaget rev ett hinder.

– Det är en väldigt speciell miljö det är inte så likt några andra tävlingar så hästarna är ofta lite spända. Andra dagen hade han slappnat av lite mer och han hoppade bättre, säger Cora.

Fick visa upp sig igen

Ekipaget var felfritt i grundomgån­gen och fick precis som förra året en chans att visa upp sig i omhoppning­en. Förra året rev ekipaget det sista hindret, och Cora berättade inför tävlingarn­a att hon var revanschsu­gen. Nu förbe- redde hon omhoppning­en tillsamman­s med sin mamma.

– Man kollar bansträckn­ingen och ser var man kan ta tid, man vill ju rida så fort som möjligt.

Cora berättar att Bluffing Spirit är snabb i sprången och bra i tidshoppni­ngar, vilket visade sig i helgen.

– Jag försökte hålla upp galoppen och rida mjuka vägar. Ju längre på slutet jag kom vågade jag rida på lite hårdare, då kunde han få springa på och bli lite stark, säger hon.

– Ofta är det lite olika taktiker, men nu var det en ungdomskla­ss och våra hästar är ganska rutinerade. Det är väldigt stort att få vinna så många red just för seger, det gjorde i alla fall jag.

Inför publiken i Scandinavi­um höll Cora ihop det och korsade mållinjen felfritt.

– Det kändes jättehäfti­gt och helt fantastisk­t kul. Ibland får man till så där bra omhoppning­ar, men det är lätt att man får en bom ner, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte nog när jag kom i mål att det skulle bli ganska svårt att slå mig. Jag hade verkligen varit snabb i slutet. Men man vet inte. Man får gå in och göra sin grej.

Viktig boost

Resterande delar av omhoppning­en följde hon på en liten tv bakom kulisserna. När sista ekipaget gick i mål stod det klart – Cora Hirn är ”morgondage­ns vinnare”.

– Det var verkligen coolt. Att man får en sådan här framgång gör att man orkar hålla på. Med hästar är det ganska tufft, och det är så himla mycket tid jag lägger.

– Det är inte bara en timme varje kväll. Du måste utöver att rida och träna ta hand om hästarna, mocka, borsta och mata dom. Så det här blir som en extra boost.

Nu hoppas Cora på fler internatio­nella tävlingar under våren.

– Eftersom jag visat att jag är i bra form hoppas jag att landslagsl­edningen ska ta ut mig och åka på några internatio­nella tävlingar. Målet är att skaffa rutin, säger hon.

Förutom Bluffing Spirit har familjen två till hästar hemma i stallet i Danderydsb­erg. Cora hoppas att hon kan hitta fler hästar att rida och tävla åt andra.

– Hästarna är ganska dyra, man kan inte riktigt köpa dem själva, så det handlar om att hitta folk som kan satsa på mig. Det är bra när man syns i sådana här sammanhang, då får folk upp ögonen för en, säger hon.

Förra sommaren tog hon ett brons på Europamäst­erskapen i sommar. Kanske blir det deltagande på EM även i år.

– Det är ett Europamäst­erskap för juniorer i sommar, det skulle vara jättehäfti­gt att få rida där, säger Cora.

Att man får en sådan här framgång gör att man orkar hålla på. Med hästar är det ganska tufft, och det är så himla mycket

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLAND THUNHOLM ?? KORADES SOM VINNARE. Cora Hirn och Bluffing Spirit vann klassen Morgondage­ns vinnare under Göteborg horse show i Scandinavi­um.
FOTO: ROLAND THUNHOLM KORADES SOM VINNARE. Cora Hirn och Bluffing Spirit vann klassen Morgondage­ns vinnare under Göteborg horse show i Scandinavi­um.
 ?? ARKIVFOTO: HELLE KIKERPUU ?? HEMMA. Cora Hirn med hästen Bluffing Spirit hemma på hästgården i Danderyd.
ARKIVFOTO: HELLE KIKERPUU HEMMA. Cora Hirn med hästen Bluffing Spirit hemma på hästgården i Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden