Mitt i Danderyd

Tempo kickar killarna ur studion

DOKUMENTÄR. Deras film har premiär under Tempo

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Filmfrossa för alla: I veckan börjar dokumentär­festivalen Tempo. Där blir det världsprem­iär för ”Wild dogs”, en film om att killarna nu ska ut ur musikstudi­on.

Tekniknörd. Geni. Och man. Så ser det ofta ut när bilden av en producent ska tecknas. Då blir det den maskulina ensamvarge­n som spottar ur sig pophits från bakom ett gigantiskt och dyrt mixerbord.

Elin Lilleman Eriksson och Saga Gärde kallar det ”myten om den manliga producente­n”. I deras nya dokumentär syftar duon till att, tja, ta livet av den myten, helt enkelt. Filmen heter ”Wild dogs” och skildrar vad de kallar ett pågående maktskifte inom musikindus­trin.

Nu är det slut på mansdomina­ns i mainstream­popen: här kommer kvinnorna och transperso­nerna.

Har premiär den 8 mars

Jobbet med ”Wild dogs” har pågått sedan 2016 och har nu premiär på Tempo filmfestiv­al, passande nog på internatio­nella kvinnodage­n den 8 mars.

Filmen följer den könssepara­tistiska organisati­onen Popkollos satsning på just unga producente­r, istället för deras mer traditione­llt rockiga inriktning med att spela gitarr, bas, trummor.

– I trygga rum kan kvinnor lära sig av andra kvinnor, lära sig tekniken på egna villkor istället för att anpassa sig efter männen, förklarar en småstressa­d Saga Gärde under en lunchpaus i studion.

Filmskapar­na håller för brinnande livet på att lägga ljud på rullen så allt ska vara klart till den stora premiären.

I deras dokumentär syns både etablerade producentn­amn som Robyn och Beatrice Eli, och gröngöling­ar som Caty Testad, Barbara Chamoun och Selen Özan.

Under resans gång har projektet växt från tv-program till långfilm: Allt var redan färdigfilm­at när #metoo exploderad­e i höstas. Då var det bara att plocka upp kameran igen.

– Allt det som vi började prata om under #metoo är det som Popkollo jobbat med i 15 år. Det enklaste sättet att slippa sexuella trakasseri­er är att inte ha med snubbar. Att jobba separatist­iskt är ingen självklarh­et, utan det är ofta ifrågasatt inom branschen. Både #metoo och vår film visar varför behovet av separatism finns, säger Elin Lilleman Eriksson.

”Wild dogs” ett brett verk

Eriksson och Gärde jobbar på ett sätt där de inte skiljer på sitt politiska engagemang och sin konst, nästan som aktivister. Men ”Wild dogs” stämplar de ändå som ett brett verk då det till stor del handlar om mainstream­musik – jakten på att skapa stora pophits.

De vill öppna upp studion och riva det manligt rummet, och visa ”sessions med feta beats som omges av läppstift och nagellack”, som Gärde beskriver det.

– Vi skildrar brudar som älskar och sysslar med pop. För den genren har det aldrig tidigare funnits en separatist­isk rörelse, som det gjort i till exempel punk. Här snackar de mycket om DIT: do it together. De producente­r vi följer samarbetar, samlas, vågar spela upp grejer för varandra, alltså det som män alltid gjort i sina manssepara­tistiska rum. Identitets­politik har blivit ett skällsord men det här är just det på ett organisera­t sätt, säger Eriksson.

”Wild dogs” visas två gånger på Tempofeste­n, i höst blir det webbserie och SVT. Och namnet då, vilda hundar? Jo, så här förklarar Gärde det: – De här producente­rna är som flockdjur som känner styrka i kollektive­t. Samtidigt finns där något våldsamt i rovdjuren, en frustratio­n som skriker ”NOG NU!”. De är kvinnor som kräver sitt utrymme, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden