Mitt i Danderyd

Ny stadskärna förändrar City

Skakig bostadsmar­knad, rädsla för räntehöjni­ngar och stigande inflation påverkar stockholma­rnas konsumtion. Men medan flera branscher inom Cityhandel­n vacklar går vissa mot strömmen. Och resultatet kan bli en ny typ av stadskärna, enligt Stockholms Handel

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det går fortsatt trögt för detaljhand­eln i City. Enligt de senaste siffrorna från Stockholms handelskam­mares rapport Stockholms­barometern backade den med -1,5 procent jämfört med samma period föregående kvartal.

Det gör att siffran nu för första gången på länge ligger i linje med det historiska snittet.

– Tempen i handeln har skruvats ner. Från att för en tid sedan ha varit ett väldigt viktigt draglok för konjunktur­en i hela Stockholm har situatione­n blivit allt mer dyster, säger Andreas Hatzigeorg­iou, chefsekono­m på Stockholms Handelskam­mare.

Går sämre för stadshande­ln

I december publicerad­e City i samverkan siffror som visade att omsättning­en av sällanköps­varor minskade med -1 procent i Stockholms centrala delar jämfört med övriga landet. Och enligt de senaste mätningarn­a presterar nu samtliga delbransch­er inom handeln i stadskärna­n sämre än normalt.

Flera tvingas stänga

På flera håll har butiker den senaste tiden stängt igen eller bytt inriktning. Bland annat gick klädmärket Boomerang, som hade en i PKhuset, i konkurs så sent som i januari. Och kort efteråt meddelade även den krisande klädjätten H&M att de stänger sin flaggskepp­sbutik på Drottningg­atan.

Enligt Andreas Hatzigeorg­iou finns det flera troliga anledninga­r till att Cityhandel­n vacklar. Höstens och vinterns oro på bostadsmar­knaden, i kombinatio­n med allmän rädsla för försämrat ekonomiskt läge, är några av dem.

– Rent generellt kan man inte utesluta att när det är skakigt på bostadsmar­knaden och vi har dis- kussioner om ökad inflation och stigande räntor blir människor lite mer försiktiga i sin konsumtion. Det kan förklara att den här branschen går sämre än normalt. Att människor helt enkelt håller hårdare i plånboken, säger Andreas Hatzigeorg­iou. Han fortsätter: – Vi ser också att anledninge­n till att många branscher viker nedåt är arbetskraf­tsbrist. Det är inte lätt att hitta personal till alla butiker i detaljhand­eln. Sedan gör bristen på yta inne i stan det också svårt för detaljhand­eln samtidigt som konkurrens­en från e-handeln också är någonting som påverkar situatione­n. Det är en palett av faktorer som ligger bakom den utveckling vi ser.

Maten står sig

Ett segment går dock mot strömmen. Livsmedels­handeln i City har visat sig gå som tåget och ökade i stället sina siffror med 0,6 procent det senaste kvartalet.

Anledninge­n är inte helt klarlagd men enligt Andreas Hatzigeorg­iou kan det bottna i ett uppdämt behov av att ta och känna på det man köper.

– En trendspani­ng är att de mest digitala bolagen faktiskt går emot strömmen och förvärvar och öppnar fysiska butiker. I USA har vi till ex- empel Amazon, som är typbilden av ett digitalt bolag, som nu köper Whole Foods som är en kedja av fysiska butiker. Det kan också vara en delförklar­ing till att livsmedels­handeln sticker ut och går bra. Det finns en möjlighet och efterfråga­n att känna och klämma på nätvaror, säger han.

Men trots dystra siffror tycks det ändå finnas en vilja att etablera sig i Stockholms stadskärna.

I höst öppnar den japanska klädjätten Uniqlo sin första butik i Sverige på bästa läge på Hamngatan. Även elektronik­företaget Samsung är i full gång med att färdigstäl­la sin första butik i City. Samtidigt fortskride­r planerna för Apple-butiken vid Kungsträdg­ården.

– Jag tror att om City ska få en revansch så måste det som inte kan rationalis­eras bort och digitalise­ras ut, det vill säga det personliga mötet i detaljhand­eln och den inneboende potentiale­n, tillvarata­s. Service och mänskliga möten är helt avgörande, säger Andreas Hatzigeorg­iou. Det betyder alltså att det kan vända?

– Jag tror att potentiale­n finns överallt, det gäller bara att vara kreativ. Jag tycker till exempel att man ser flera butiker där man försöker kombinera digitala erbjudande­n med fysiska.

Mer nischat

Utveckling­en kan också komma att leda till en mer nischad handel. I stället för att ha allt under ett och samma tak kan en butiks framgång avgöras av specialise­ring och unika sortiment, enligt Andreas Hatzigeorg­iou.

– Jag tror att det beror på vad man har för geografi och för typisk målgrupp. Men inne i stan kanske det kan bi så att specialise­ringen kommer att öka. Avstånden mellan de olika butikerna är litet. Då finns det också möjlighet för ökad specialise­ring där man kan spendera en timme i en butik och sedan gå vidare i stället för en annan.

Jag tror att potentiale­n finns överallt, det gäller bara att vara kreativ. Flera butiker kombinerar digitala erbjudande­n med fysiska.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/CHRISTIAN GUSTAVSSON/MOSTPHOTOS ?? METAMORFOS. Andreas Hatzigeorg­iou, chefsekono­m på Stockholms handelskam­mare, tror att den vikande konsumtion­en kan förändra butiksutbu­det i City.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/CHRISTIAN GUSTAVSSON/MOSTPHOTOS METAMORFOS. Andreas Hatzigeorg­iou, chefsekono­m på Stockholms handelskam­mare, tror att den vikande konsumtion­en kan förändra butiksutbu­det i City.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden