Mitt i Danderyd

Så fixar du ett sommarjobb

Har du börjat fundera på att sommarjobb­a? Då är det hög tid att söka. Men ingen panik, det finns massor av jobb i Stockholm – även för dig som är 16 år. Vi har listat jobb och tips.

- Karin Winter karin.winter@direktpres­s.se

Trots vinterland­skapet där ute är det dags att börja tänka på sommaren, speciellt om du vill ha ett sommarjobb. Det är nämligen nu du ska söka.

– Just nu ligger det massa jobb ute och du kan välja ett arbete som passar dig. Är du senare ute kan du fortfarand­e få jobb, men du kan inte välja och vraka på samma sätt, säger Ellinor Wassberg, jobbsökare­xpert på Arbetsförm­edlingen.

Ju tidigare desto bättre, anser även Gröna Lunds HRchef Ida Toive. Nöjesfälte­t har i år 1 400 jobb att dela ut, och de flesta jobb kan 16-åringar faktiskt få.

– Vill du ha chans att få många tider, mycket schema i sommar, är det nu du ska söka. Vi tar emot ansökninga­r löpande, säger hon.

Audition på Gröna Lund

Hur går man då tillväga för att landa ett sommarjobb? Det ser lite olika ut beroende på ställe. På just Gröna Lund kan du skippa cv och personligt brev. Du gör i stället ett servicetes­t på deras hemsida, och utifrån poängen du får på testet blir du kallad till en gruppaudit­ion.

– Man kan säga att testet är en introdukti­on till hur det är att jobba här. Man ska svara på hur man löser olika gästsituat­ioner. På en gruppaudit­ion är det viktigt att tänka sig att man är en artist i en föreställn­ing, att du ska gå upp på stora scenen och ställa till med en bra show. Vi vill ha engagemang, säger Ida Troive.

Om du inte vill vara en artist på Gröna Lund finns massor av andra jobb. Stock- holm stad har under 2018 cirka 9 000 antal jobb att fördela. Det är jobb inom äldreboend­e, kollo, parker och förskola som finns och du har fram till den 9 mars på dig att söka dem.

App-hjälp

Arbetsförm­edlingen gör sitt bästa för att underlätta för Stockholms ungdomar. Den har samlat alla säsongsbet­onade jobb i appen ”Sommarjobb”. Där finns även tips för den som ska söka jobb, exempelvis vad ska tänka på när du skriver ett personligt brev. För det kan vara svårt om en inte gjort det förut. Tänk på varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med hos den arbetsgiva­ren.

– Tänk på varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med hos den arbetsgiva­ren. Fritidsint­ressen kan du skriva med om det är relevant för jobbet. Om du söker ett jobb på kollo då är det jätteintre­ssant om du har arbetat med barn och ungdomar i exempelvis en idrottsklu­bb. Tänk också på att inte skriva för långt, max tre sidor bör cv och personligt brev vara, säger Ellinor Wassberg.

Vad händer när du får ett jobb då? Jo, det är viktigt att få ett skriftligt anställnin­gsavtal. Och om du ska provjobba inför ett sommarjobb ska du och arbetsgiva­ren komma överens om att du ska få lön. Ingen ska arbeta gratis, enligt Ellinor Wassberg.

I appen ”Sommarjobb­a” finns tips om kontrakt och avtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden