Mitt i Danderyd

Våren är på väg och det är då de flesta idéer om förändring i hemmet brukar infinna sig. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på inför en renovering för att slippa tråkighete­r.

-

Många nyårslöfte­n handlar om kroppen och olika vanor och ovanor. Vissa vill sluta röka och andra ska börja träna.

Men minst lika vanligt är det att vi svenskar efter årsskiftet lovar oss och planerar att göra nåt där hemma.

I en undersökni­ng från Hornbach svarar 77 procent att de planerar att bygga, renovera eller göra iordning trädgården.

Oavsett hur rutinerad man är som hemmafixar­e finns det vissa grejer som du bör ha i åtanke inför en renovering. Bryt ner jobbet i mindre delar för att se till att du inte missar något viktigt. När allt är överskådli­gt är det lättare att göra en realistisk tidsplaner­ing för vad som ska göras när. finns många regler som måste följas vid såna arbeten.

Du får göra det själv om jobbet blir fackmannam­ässigt utfört, men vissa försäkring­sbolag godkänner bara ersättning vid eventuella problem om jobbet gjorts av fackman.

Genom att se över vad som faktiskt finns bestämt riskerar du inte att renovera på fel sätt.

En god tumregel är att alltid räkna med att köpa 10 procent mer av de material du kommer använda, än vad du först tänkt.

Annars riskerar du att hamna i ett läge där du helt plötsligt har för lite virke på grund av spill, skarvar och annat. Tänk på alla mindre delar av arbetet som kommer kosta pengar och ta med dem i budgeten direkt. Detta för att inte kostnaden för de mindre sakerna ska komma som en överraskni­ng när du redan tycker du lagt mycket pengar på tyngre material.

Jämför gärna priserna hos olika byggvaruhu­s på det du kommer använda mycket av.

Se till att dokumenter­a under arbetets gång. Detta för att tydligt se att du faktiskt gör framsteg och för att ha något att se tillbaka på när renovering­en är gjord.

Visa gärna bilderna för vänner eller bekanta som är kunniga för att få tips och råd på vägen.

Förutom det kan det vara bra att ha i försäkring­ssyfte om det skulle behövas.

 ??  ?? Du bör du tänka igenom om du behöver proffshjäl­p.
Du bör du tänka igenom om du behöver proffshjäl­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden