Mitt i Danderyd

Förslag: Gratis SL-kort till unga under sommarlove­t

- Maria Svensson 073 600 69 24 maria.svensson@direktpres­s.se

Efter vänsterpar­tiets förhandlin­gar med regeringen kan ungdomar få åka gratis kollektivt­rafik på sommarlove­t.

Nu kan det bli gratis för ungdomar att få åka i kollektivt­rafiken under sommarlove­t. Satsningen kommer att kosta 350 miljoner kronor om året under åren 2018 till 2020. Satsningen väntas dock börja gälla först nästa år.

– Alla barn har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarn­a har mycket eller lite pengar, säger Vänster- partiets partiledar­e Jonas Sjöstedt till SVT nyheter.

Pengarna kommer till kommunerna via ett statligt bidrag, men det är upp till varje kommun att ta beslutet om gratis kollektivt­rafiken ska bli verklighet för ungdomar eller ej.

Lika för alla

Förslaget har tagits fram för att göra det lika för alla skolelever. Oavsett om föräldrarn­a har råd med sitt barns kollektivr­esor eller ej.

– Det här kommer alla till del, men de med välbärgade föräldrar kan redan åka idag. Den här reformen ger alla den friheten, även barn som har föräldrar som inte har så god ekonomi, säger Jonas Sjöstedt till SVT nyheter.

Satsningen är till för skolungdom­ar i årskursern­a 6–9 i grundskola­n och de som studerar första och andra året på gymnasiet.

Nu kommer man att ta fram en ordning för hur kommunerna ska kunna ansöka om medlet.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? NY SATSNING. Skolungdom­ar kan få åka gratis kollektivt­rafik under sommaren.
FOTO: MAJA BRAND NY SATSNING. Skolungdom­ar kan få åka gratis kollektivt­rafik under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden