Mitt i Danderyd

Nytt beslut: E18 kan hamna i en tunnel under Danderyd

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Fyra förslag kring E18 har blivit till två. Nu blir det antingen en tunnel under hela Danderyd – eller inget alls.

Det var under kommunfull­mäktige den 5 mars som beslutet om nästa steg gällande en överdäckni­ng av E18 togs.

Beslutat blev att en strukturpl­an ska tas fram, som kommer att innehålla två alternativ - det långa tunnelalte­rnativet och ett nollaltern­ativ.

Blir det nollaltern­ativet kommer E18 att se ut precis som det gör idag. Strukturpl­anen man då tar fram innebär att ta fram var etablering av ny bebyggelse kan ske.

Strukturpl­anen för det långa tunnelalte­rnativet, som skulle innebära en kostnad om cirka 7 miljarder och kunna bidra med 11 000 bostäder, ska visa hur ny kvartersst­ruktur och hur nya gator kan inordnas.

Den långa tunneln ska starta vid Stocksunds­brons norra landfäste och komma upp vid gränsen mot Täby.

Från början har utredninge­n handlat om fyra alternativ, en lång tunnel, kort tunnel, överdäckni­ng vid Danderyds sjukhus eller ett nollaltern­ativ.

Vill ha bättre ekonomi

Enligt kommunen går man nu vidare med den långa tunneln och nollaltern­ativet på grund av att de ska vara mer ekonomiskt fördelakti­ga.

– Det ser bäst ut ekono- miskt men är också de alternativ som fått störst stöd i den dialogproc­ess som vi har fört i samråd med kommuninvå­narna, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

En uppskattni­ng säger att strukturpl­anen bör ta mellan två till tre år att färdigstäl­la. Politikern­a poängterar att man under tiden ska ha en fortsatt dialog med kommuninvå­nare om utveckling­en.

Siv Sahlström (C), opposition­sråd, menar att man är överens med majoritete­n om beslutet att skala av två alternativ. Samtidigt yrkade man dock på att man bör göra en överenskom­melse med trafikverk­et.

– Vi ska inte dra på kommunen en massa kostnader utan försäkring från trafikverk­et att de är med på det här och betalar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden