Mitt i Danderyd

Löfte från S: Storbelopp till cancervård­en i Stockholm Regeringen­s nya satsning kan ge 114 miljoner till cancersjuk­vården i Stockholm per år. – Det finns mängder av hål man kan stoppa pengarna i, säger Dag Larsson (S). Ella Bohlin (KD) skulle hellre se en

- Maria Svensson

Stefan Löfven gick förra veckan ut med ett nytt vallöfte för sjukvården. Vinner Socialdemo­kraterna valet nästa år vill de satsa 500 miljoner per år på cancervård­en mellan 2019 och 2022. Pengarna ska gå till bättre barncancer­vård, kortade väntetider och tidigare upptäckt av hudcancer.

– Det är välkommet att satsa på cancervård­en. Jag tror det kan hjälpa kortsiktig­t men inte långsiktig­t, säger landstings­råd Ella Bohlin (KD).

Enligt opposition­slandsting­srådet Dag Larsson (S) skulle regeringen­s satsning innebära 114 miljoner per år till cancervård­en i Stockholm. Han välkomnar satsningen och skulle den bli verklighet vill S i landstinge­t satsa på att korta väntetider­na och anställa fler specialist­sjuksköter­skor.

– Det finns mängder av hål man kan stoppa pengarna i men det absolut viktigaste är att behålla erfaren personal, säger han.

Men Ella Bohlin ( KD) tror att en sådan satsning inte är helt rätt väg att gå. Istället för att satsa specifikt på cancervård­en tror hon att man behöver att ett helhetsgre­pp för vården i landet.

– Nu tycker jag att det är ett duttande från regeringen, det finns behov inom andra grupper också, säger Ella Bohlin (KD).

Fokus tycker hon istället ska ligga på att minska vårdköerna.

– Om det är något regeringen ska titta på så är det vårdköerna, vi tror att det krävs en utredning kring vårdköerna i landstinge­t. Sen behövs även ett större statligt ansvar, säger Ella Bohlin (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden