Mitt i Danderyd

Malin vann pris för Årets bästa sportbild

Sonens blev föremål hockeyträn­ingar när Malin Jochumsen började dokumenter­a med kameran. Nu har hon vunnit priset ”Årets sportbild”.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Det var i lördags som vinnarna i Årets Bild korades, en av de mer prestigefy­llda fototävlin­garna i Sverige. En av vinnarna i de 15 olika klasserna blev Djursholms­bon Malin Jochumsen som kammade hem förstapris i ”Årets sportbild”.

– Det känns jätterolig­t och lite förvånande måste jag säga. Jag är frilansare och jobbar inte för någon stor tidning och har inte fotat någon VMfinal eller ett OS, säger hon.

Nej, det Malin har fotografer­at den här gången är inga mästerskap utan sonen Williams hockeyträn­ingar med SDE. Under tre års tid har hon följt med på ungefär en träning i veckan och fotat. Något som resulterat i två fotoböcker för laget.

– Jag har följt dem genom glädje och sorg och sett hur mycket de kämpar. Det som jag tyckt varit roligt att fota är framförall­t fysträning­arna, på isen så kommer man lite längre ifrån.

Malin berättar att hon inte alls ser sig själv som en sportfotog­raf utan att det är det dokumenter­ande fotot som hon tycker om.

– Det roligaste brukar oftast ske ” bakom”. Jag fotar hellre träningarn­a än matcherna.

Killarna var i 13-års åldern när hon började ta med kameran på lagets träningar. Det har varit viktigt att alla ska få synas lika mycket och med tiden har hon även blivit ett naturligt inslag på träningarn­a.

– Jag var inte där som mamma, utan som fotograf. Det som är roligt är hur killarna uppskattar bilderna också, nu är de helt okej med att jag trycker upp en kamera i ansiktet när näsblodet sprutar, säger hon.

– Det har varit jättehäfti­gt att hålla på med ett projekt som varit så här långt. Det handlar om att tro på de bilder som inte är självklara hockeybild­er, att det finns något utöver också.

Under 2017 hade även Malin med tre bilder från SDE i fotoboken ”Last Night in Sweden” och 2014 vann hon den globara fototävlin­gen Metro Photo Challenge.

Det handlar om att tro på de bilder som inte är självklara hockeybild­er, att det finns något utöver också.

 ??  ??
 ?? F O T O : M A G N U S F R Ö D E R B E R G ??
F O T O : M A G N U S F R Ö D E R B E R G
 ?? FOTO: MALIN JOCHUMSEN ??
FOTO: MALIN JOCHUMSEN
 ??  ?? VINNARBILD­EN. Danderydsb­on Malin Jochumsen prisades med ”Årets sportbild” när Årets Bild-tävling avgjordes. Till höger en annan av bilderna i projektet.
VINNARBILD­EN. Danderydsb­on Malin Jochumsen prisades med ”Årets sportbild” när Årets Bild-tävling avgjordes. Till höger en annan av bilderna i projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden