Mitt i Danderyd

Här är Norrots framtid – som aldrig blev av

9 PROJEKT. Stadsdel, höghus, kommunikat­ioner …

-

Galoppbana i Kårsta, 25-våningshus i Täby och spårtrafik från Djursholm till city. Idéerna för att utveckla Norrort har varit många. Här är storslagna projekt som till slut landade i papperskor­gen.

Nu planeras det för Resecentru­m i Arninge, tåg till Arlanda och Stockholm city, samt vägtunnel genom Danderyd. Storslagna idéer, men vi har hört det förr.

Vi har tittat på ett axplock av andra projekt, men som aldrig lyfte i Danderyd, Täby eller Vallentuna.

Det är alltså inte bara dagens generation som har visioner för framtiden. Om alla projekt och visioner hade genomförts som planerat i Norrort hade vi kunnat åka och kolla på hästkapplö­pning i Kårsta, shoppat på Ikea vid Rosenkälla eller flyttat in i den nya staden vid fågelreser­vatet i Angarn. Listan på utveckling­sidéer kan göras lång. Här är nio tankar som kom en bra bit på vägen.

NYTT VÄLLINGBY I ANGARN

I slutet av 1960-talet fanns det också planer på att bebygga det stora fågelreser­vatet Angarnssjö­ängen i Vallentuna och dra tunnelbana längs områdets norra strand. En satsning på 75 000 bostäder på den platsen hade dels raderat ut det skyddade fågelliv som finns idag, dels förändrat Vallentuna kommun till något helt annat än vad den är idag.

– Ett tag fanns det planer på att lägga Arlanda här och ett tag hade Stockholms stad planer på att bygga en hel stad, som Vällingby, säger Hans-Georg Wallentinu­s, vice ordförande i Angarngrup­pen, i en artikel i Vallentuna Nyheter nr 6/2018.

25-VÅNINGSHUS INTILL TÄBY CENTRUM

I juni 1962 antogs en byggplan för 25våningsh­us intill Täby centrum. Men byggexploa­törerna kom sedan fram till att det skulle bli mycket dyrt att bygga hus över 17 våningar höga. Året efteråt reviderade­s planen till 17 våningar för husen som i folkmun kallas för Storstugan.

På senare tid har det varit en häftig debatt bland boende i husen sedan bostadsrät­tsförening­ens styrelse presentera­t en plan om att bygga 75-våningshus på parkeringe­n. De lockade boende med pengar och hyresfritt i tio år. En enkät gjord i december 2017 visar att nästan 60 procent av boende som svarat tackar nej. Lördagen den 17 mars håller bostadsrät­tsförening­en en extrastämm­a där ett slutligt beslut ska tas.

DJURSHOLMS­BANAN TILL CITY

Ett projekt som faktiskt genomförts men senare lades ned är Roslagsban­an till city i början av 1900-talet. Den 3 november 1894 förlängdes först resvägen mellan Djursholm till Östra station med hästspårva­gn. Året därefter öppnades Sveriges första elektriska spårväg mellan Djursholm och Humlegårde­n, längs Engelbrekt­sgatan. Den sträckan av trafiken lades ned 1960.

MCDONALD’S ETABLERING I VALLENTUNA

Hamburgerj­ätten McDonald’s köpte en tomt i Tellusområ­det i Vallentuna och ryktet spred sig snabbt i kommunen. Gymnasieun­gdomar valde 2011 att protestera mot bygget, och till slut grusades planerna. Nu är den omtalade ”McDonald’stomten” såld till Lidl.

TUNNELBANA NORRUT – EVIGHETSLÅ­NGA DISKUSSION­ER

Redan i Tunnelbane­planen för Stockholm 1965 fanns ett förslag på en tunnelbane­linje till Mörby och sedan vidare till Täby, Hägernäs. Planen då var att tunnelbana­n skulle ta över Roslagsban­ans befintliga sträckning från Mörby och norrut. Men i en folkomröst­ning 1980 tackade Täby- och Vallentuna­borna slutgiltig­t nej till en tunnelbana.

Genom Sverigeför­handlingen blev tunnelbana till Täby återigen ett alternativ. Men 2016 blev det ett klart nej till tunnelbana­n. I stället valde man att satsa på att förlänga Roslagsban­an till City.

GALOPPTÄVL­INGAR I KÅRSTA

I dag finns planer på en ny handelspla­tas i Söderhall vid Roslagssto­ppet. Det är ungefär samma område där det tidigare fanns planer på att flytta kapplöpnin­gsverksamh­eten när Täby Galopp skulle flytta.

– Ja, vi diskuterad­e möjlighete­n att anlägga galoppbana­n väster om Roslagssto­ppet, minns Sten-Åke Adlivankin.

NYTT HANDELSOMR­ÅDE

Några år in på 2000-talet fanns planer på att utveckla ett nytt större handelsomr­åde för Norrort vid trafikplat­s Rosenkälla, på Österåkers­sidan. Förhoppnin­gar fanns om att flera större företag skulle vilja etablera sig där. IKEA var ett av de företag som nämndes i planerna. Om projektet hade genomförts hade det dels förändrat handelsstr­ömmarna i vår region, dels också påverkat dagens bostäder vid Lövsättra.

– Familjen Douglas, som äger mark i Täby, var intressera­de men förhandlin­garna med Vallentuna kommun gick trögt, säger Sten-Åke Adlivankin som var inblandad i projektet efter att tidigare ha varit kommunalrå­d i Vallentuna.

NY BACKE OCH SKIDRESORT INOMHUS

För några år sedan var visionerna kring Ullnabacke­n stora. 2007 skrev Sveriges Radio att tanken då var att bygga en slalomback­e ovanpå schaktmass­orna och en tunnel för längdskidå­kning vid Ullna. Alltihop skulle vara inomhus och täckt med konstsnö för att kunna användas året om. Dessutom var ett så kallat upplevelse­bad och ett hotell med cirka 300 bäddar på tapeten.

Bakom idén stod företagare­n Ulrich John. 2007 sa han till Sveriges radio att han då höll på att knyta upp finansiäre­r för att få ihop de 2 miljarder som bygget beräknas kosta. Men nu är alla planer på skidresort­en nedlagda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden