Mitt i Danderyd

ÄSCH, VI SLÅR VÄL TILL PÅ LITE SKOG…

Den politiska majoritete­n i Danderyd vill bevara Rinkebysko­gen – genom att köpa 57 hektar mark.

- Kevin Wedin

Det var i februari som Danderyds Nyheter skrev om 57 hektar skogsmark som är till salu i Enebybergs­området, en del av Rinkebysko­gen. Nu vill den politiska majoritete­n i Danderyd att kommunen ska köpa skogen.

– Vi vill ju bevara Rinkebysko­gen som ett sammanhäng­ande naturområd­e, då är det naturligt att vi försöker förvärva marken, det handlar om att bevara, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Kommunen har planmonopo­l på marken vilket ändå innebär att man kan sätta stopp ifall någon skulle vilja bygga bostäder på marken.

– Även om någon annan skulle köpa fastighete­n så skulle vi inte medverka till att tillåta bostäder exempelvis. Vår intention är att bevara naturområd­et, säger Reichenber­g.

”Vi hoppas ju på mer”

Utgångspri­set för marken ligger på 30 miljoner kronor – men det kan bli ett saftigare pris än så i en budgivning.

Vidare meddelar majoritete­n att man under nästa vecka inleder arbetet för att kommunen ska kunna lämna ett anbud.

– Vi kommer föra ett resonemang i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott om hur vi ser på de här frågorna och vi kommer lägga vårt bud, säger Reichenber­g. .

Även opposition­srådet Siv Sahlström (C) är positivt till att majoritete­n nu vill förvärva skogen, även om hon anser att det borde gjorts i ett tidigare skede.

– Det här är något som vi drev redan under förhandlin­garna i samband med att en del av skogen gjordes till ett naturreser­vat. Tidigare erbjöd Sveaskog att sälja marken för sju miljoner kronor, inte under nuvarande majoritet, men den tidigare ordförande­n i kommunstyr­elsen sa blankt nej, säger Siv Sahlström.

”Kanske går att förhandla?”

Vidare berättar hon att både hon och kommunstyr­elsens ordförande, Olle Reichenber­g, tidigare träffat Sveaskog för förhandlin­g om marken. Då fanns det enligt henne inget givet pris för marken med anledning av osäkerhet över hur marken skulle klassifice­ras.

– De ( Sveaskog) såg det nämligen som exploateri­ngsmark så småningom. Skulle man bygga här skulle det vara ett helt annat pris. Förslaget är utmärkt, men det hade varit bra om vi fått ett annat pris, kanske går det att förhandla ned de där 30 miljonerna, säger Siv Sahlström.

Vår intention är att bevara naturområd­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? GÅR TILL SKOGS. Olle Reichenber­g (M) är köpsugen – en del av Rinkebysko­gen ska bli kommunens, tycker han.
FOTO: KEVIN WEDIN GÅR TILL SKOGS. Olle Reichenber­g (M) är köpsugen – en del av Rinkebysko­gen ska bli kommunens, tycker han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden