Mitt i Danderyd

Humorn ställer sig i villakvart­eren

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I sommar ska fyra moduldelar stå klara för 48 nya Danderydsb­or vid Båtmanstor­pet. Samtidigt har man inte några nya planerade bostadspro­jekt och Olle Reichenber­g tror att 2018 kommer bli tufft.

Under 2018 ska Danderyd ta emot 139 nyanlända, ett antal som kommunen blivit tilldelad av migrations­verket. Men för närvarande finns det inga planer över var de personerna ska bo någonstans.

– Jag tror det kommer bli tuffare under 2018. Det är väldigt svårt att hitta bostäder och plats för bostäder, sen väcker det även väldigt starka känslor i kommunen när vi diskuterar det här, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Kvoten tillhör 2017

Nyligen har man börjat förbereda för fyra modulbyggn­ader vid Båtmanstor­pet, vid Enebybergs­vägen. Totalt är det 48 nyanlända som ska flytta in där efter det att projektet är klart – vilket beräknas till sommaren.

– Det antalet ligger inom den kvot som vi hade för 2017. Men just nu känns tillströmn­ingen till kommunen osäker och jag antar att det beror på att utslussnin­gen från migrations­verket inte går lika fort, säger Reichenber­g.

Sedan tidigare har kommunen ordnat med modulbostä­der vid Enmans väg och i närheten av Danderyds gymnasium – två projekt som orsakade stor debatt.

– Sen inflyttnin­gen påbörjades har jag inte hört om några synpunkter. Jag uppfattar att det fungerar väl och att de boende fungerar väl med sin omgivning. Sen har vi satsat på att det ska finnas människor runt omkring, boendestöd­jare bland annat, som ska hjälpa dem tillrätta.

”Diskutera nästa steg”

Frågan hur man ska lösa situatione­n under 2018 hänger fortfarand­e i luften. Kommunen hoppas att en del modullägen­heter ska bli lediga.

– En del når sin etablering­speriod och hittar bostad på annat sätt, då kan det bli en liten utströmnin­g, men situatione­n är svårbedömd, säger Reichenber­g och fortsätter:

– När vi är klara med det här ( bostäderna vid Båtmanstor­pet) får vi diskutera nästa steg. Det finns inte några ytterligar­e projekt som det här, så då är frågan om vi ska hitta ytterligar­e någon ny plats.

Sen inflyttnin­gen påbörjades har jag inte hört om några synpunkter.

 ?? FOTO: DANDERYDS KOMMUN ?? NYTT. Totalt är det fyra separata modulhus som kommer byggas vid Båtmanstor­pet.
FOTO: DANDERYDS KOMMUN NYTT. Totalt är det fyra separata modulhus som kommer byggas vid Båtmanstor­pet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden