Mitt i Danderyd

Nu ska stolpar ta över efter konduktöre­rna på Roslagsban­an

Just nu pågår installati­on av stolpar där resenärern­a ska blippa sina access-kort. Konduktöre­rna kommer därför få en helt ny roll på tågen.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

I januari 2015 kom beskedet att konduktöre­rna på tvärbanan och Nockebyban­an ersätts med stolpar med blippautom­ater. Sedan dess har konduktöre­r och resenärer på Roslagsban­an höjt röster för att konduktöre­rna ska få bli kvar.

Nu har några stolpar kommit på plats på bland annat Östra Station.

– Det är vad vi kallar för SL-stolpe. För ett år sedan tog trafiknämn­den beslut att vi skulle införa de här stolparna på Roslagsban­an och Saltsjöban­an, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

– Vi hade ett försök på tvärbanan och Nockebyban­an med sådana här stolpar. Man blippar sin biljett innan man går på tåget. Nu installera­r vi dem på Roslagsban­an.

Ska tas i drift

Alla stationer längs Roslagsban­an ska få stolpar, en eller flera på varje station. Sedan ska resenärern­a blippa sitt kort innan de kliver på tåget.

– I mitten av maj är det meningen att vi ska ta de här i drift på Saltsjöban­an och i mitten av augusti på Roslagsban­an.

Konduktöre­rna kommer alltså inte längre att blippa biljetter.

– Däremot kommer de som är konduktöre­r åka med på tåget och ha en säkerhetst­jänst. Kontroller­a vid stationsup­pehåll att folk kommit av och på för ett säkert sätt. På samma sätt fungerar det på pendeltåge­t, där har man också en tågvärd som vid varje station kliver ut, säger Claes Keisu.

– Eftersom de inte utför konduktörs­uppgifter så kan man inte kalla dem konduktöre­r, utan tågvärd kanske.

Claes Keisu menar dock att bemanninge­n på tågen kommer vara lika hög som idag.

Elizabeth Lombard, anställd konduktör på Arriva och facklig representa­nt i Seko, kämpade för att konduktöre­rna kommer bli kvar. Nu är hon i alla fall nöjd att hon och kollegorna får behålla jobben.

”Det är en tidsfråga”

– Vi kommer vara kvar ombord på tågen, än så länge. Men innerst inne känner man att det är en tidsfråga. Men nu har de byggt om Roslags-Näsby, till vår fördel. Föraren ser inte alla vagnar, så vi måste få vara kvar, säger hon.

– Sedan har vi föreslagit att vi ska fortsätta att ha de här maskinerna, så att man kan hjälpa folk. Många vill veta hur mycket de har kvar på sin reskassa och så vidare.

Eftersom de inte utför konduktörs­uppgifter så kan man inte kalla dem konduktöre­r, utan tågvärd kanske.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: LINNEA RHEBORG ?? Blippstolp­eKÄMPAT. Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsban­an sedan 90-talet och har stått upp för att konduktöre­rna skulle bli kvar.
ARKIVFOTO: LINNEA RHEBORG Blippstolp­eKÄMPAT. Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsban­an sedan 90-talet och har stått upp för att konduktöre­rna skulle bli kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden