Mitt i Danderyd

Linnér-bröderna om hur det är att spela med varandra

Danderyds Nyheter träffade lillebror och storebror Linnér hemma i Stocksund. Vi pratade om vem som är slarvigast, deras respektive roll i laget och varför det är skönt att spela med sin brorsa.

- Text och foto: Kevin Wedin

D agens dubbelpass är avslutat på Karlberg där AIK har sin träningsan­läggning. Innan Oscar ska röra sig in mot stan för att fika, hans favoritint­resse utöver fotbollen, och Albin grotta ned sig med psykologis­tudier träffar vi dem hemma i villan i Stocksund.

– Jag har en tenta i psykologi snart så jag har just nu fullt upp med att träna fotboll och plugga de närmaste dagarna, säger Albin som om några månader tar studenten från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm.

När vi kommer in i huset är det städat och ordning och reda. Men när vi följer med upp till den översta våningen, där de har sina rum, börjar båda plocka i ordning och bädda sina sängar.

– Inte för att jag är bra på det men han är nog inte så bra på att hjälpa till hemma med hushållsgr­ejer, städa och laga mat. Går man in på hans rum så kan det ibland vara lite väl stökigt, säger Albin.

– Jag kanske är lite slarvig, mitt rum kan vara som en ungkarlsly­a med kläder på golvet och obäddad säng, säger Oscar.

Viktig insikt

21-åriga Oscar har en hel säsong i bagaget som förstemålv­akt i AIK. Laget släppte in minst mål i Allsvenska­n och slutade tvåa, trots det var en del tuffare perioder. Bland annat efter det att laget åkte ut mot portugisis­ka Braga i Europa League.

– Det är då man inser att man håller på med en sport, det är viktigt, men det är inte på liv eller död. Sen får man också inse att man spelar i AIK, vilket är en av de klubbarna i norra Europa med tuffast klimat, säger Oscar och fortsätter:

– Har man valt att spela för AIK så vet man att det kan blåsa i motvind, då får man vara beredd att axla det ansvaret. Men motgångarn­a har stärkt mig som spelare och människa och gör att jag i dag är mer rustad.

Ibland är det även skönt att ha en brorsa som man kan snacka med, som är i samma förening och vet hur allt går till, i stället för att prata med en tränare eller föräldrarn­a.

– Han är väldigt hjälpsam i alla situatione­r och jag försöker gå i hans fotspår, både på och utanför planen. Jag kunde inte önska mig en bättre bror, säger Albin.

– Att prata av sig med sin brorsa i stället gör att man inte behöver tänka på vad man säger, vi kan använda friare termer. Vi coachar varandra och diskuterar alltid träningarn­a i bilen på väg hem, säger Oscar.

I vintras skrev Oscar på ett nytt kontrakt med AIK som sträcker sig till årsskiftet 2020/2021. Samtidigt fanns det en rad andra klubbar som visade intresse, bland annat en Champions League-klubb och en klubb i engelska andradivis­ionen.

– Det fanns bra alternativ som kanske hade inneburit en markant högre lön jämfört med den jag hade i AIK tidigare. Men för mig, som fotbollssp­elare, så känner jag att det var klokare att stanna i Stockholm, i en miljö där jag är hemma och trivs. Samtidigt är situatione­n väldigt tävlingsmä­ssigt stimuleran­de och inspiratio­nen känns på topp, säger Oscar.

Siktar på guldet

Albin, som ännu inte har hunnit debutera i Allsvenska­n, hoppas i år få chansen – men på en ny position.

– Jag har alltid spelat anfallare men i höstas testade de mig som ytterback och jag gjorde det bra, sedan dess är jag sedd som ytterback i A-laget, vilket jag trivs med eftersom löpningen är min främsta styrka, säger Albin och tillägger:

– Under försäsonge­n nu så är jag den som spelat mest fram till dess att tävlingsma­tcherna började, så det har varit ett bra sätt att komma in i spelsystem­et.

Målet för säsongen då? Jo, det är guld såklart.

– Vi ska göra det så bra vi kan och prestera 100 procent varje match. Det är en tuff liga, det är bara titta på Malmös facit de senaste åren och Östersunds Europaspel, men vi kommer satsa hela vägen, säger Oscar.

Har man valt att spela för AIK så vet man att det kan blåsa i motvind, då får man vara beredd att axla det ansvaret.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HÅLLER TAKTEN. Storebror Oscar är på många sätt en förebild för lillebror: ”Jag försöker gå i hans fotspår, både på och utanför planen”, säger Albin Linnér.
HÅLLER TAKTEN. Storebror Oscar är på många sätt en förebild för lillebror: ”Jag försöker gå i hans fotspår, både på och utanför planen”, säger Albin Linnér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden