Mitt i Danderyd

Vården dröjde

– patient dog

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

En patient kom till Danderyds sjukhus akutavdeln­ing med bröstsmärt­or. Enligt en Ivo-anmälan, som sjukhuset själva gjort, ska patienten ha varit opåverkad och anamnesen var svårvärder­ad, vilket delvis ska ha berott på språksvåri­gheter.

Efter en dryg timmes väntan får patienten en första läkarbedöm­ning. En rönt- genundersö­kning gjordes också och misstanke om aortadisse­ktion (när kärlväggen i stora kroppspuls­ådern går sönder och blodet letar sig in mellan den inre och yttre delen av kärlväggen) uppstod. Detta tillstånd är livshotand­e och kräver omedelbar behandling.

När diagnosen verifierad­es överfördes patienten med ambulans till ett annan sjukhus för högspecial­iserad vård.

Under ambulansfä­rden fick patienten dock ett hjärtstill­estånd. Trots återuppliv­ningsförsö­k avled patienten.

I Ivo-anmälan står: ”Sjukhusets utredning visar att den aktuella dagen rådde en hög belastning på akuten vilket medförde långa väntetider i olika delar av förloppet. Sammantage­t ledde det till en relativt lång utrednings­tid av patienten.

Utbildning­sinsatser har gjort avseende diagnos och handläggni­ng av bröstsmärt­a, av akut handläggni­ng av aortadisse­ktion samt i att formulera tillräckli­gt informatio­nsbärande röntgenrem­isser.”

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? ANMÄLER. Sjukhuset har själva anmält händelsen.
FOTO: LOTTEN ENGBOM ANMÄLER. Sjukhuset har själva anmält händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden