Mitt i Danderyd

Spelmän samlade in

stor summa

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

För ungefär två år sedan startade Enebybergs­bon Lennart Lyngå spelmannag­ruppen SUG, Spelmän utan gränser. De är ett gäng spelmän från norra Stockholm som samlar in pengar för välgörenhe­tsorganisa­tionen Läkare utan gränser. Förra fredagen spe- lade de i två timmar vid Coop på Enebyängen.

– Det gick jättebra och vi fick in nästan 2000 kronor, ganska mycket via Swish. Vi fick många uppmuntran­de kommentare­r och det var skönt att stå inne, det är svårt att spela fiol när det är nollgradig­t, säger Lennart Lyngå.

De har spelat på mängder av platser i Norrort och förra året under en spelning i Mörby centrum fick gruppen oväntat besök från TVprogramm­et ” Fråga doktorn”.

– Vi fick en Gladis av programmet. De delar ut den till någon som gjort något för en annan människa eller djur. Det var bland det häftigaste jag upplevt, säger Lennart Lyngå.

Stort intresse

Lennart Lyngå växte upp i Malmö och började spela fiol som 9-åring, trots sin mångåriga erfarenhet beskriver han sig själv som en ”amatör”. Men intresset för svensk folkmusik har alltid varit stort.

– Jag lyssnar inte på ”mel- lo”. Vi har så mycket fina skatter av svensk folkmusik, men även utländsk, finskt och norskt. Det var när jag kom till Stockholm 1959 som jag började dansa folkdans, säger han.

Exakt när och var Spelmän utan gränser går att se varierar, men antalet spelningar brukar öka under sommarhalv­året. Men nästa gång de uppträder är på skärtorsda­gen vid Coop på Enebyängen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SPELMÄN SAMLADE. Lennart Lyngå till vänster i bild tillsamman­s med sina ”spelmän”.
FOTO: PRIVAT SPELMÄN SAMLADE. Lennart Lyngå till vänster i bild tillsamman­s med sina ”spelmän”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden