Mitt i Danderyd

Så knarkar unga i Danderyd

I rikare stadsdelar är det fler ungdomar som använder droger men färre som åker fast än i mer socialt utsatta stadsdelar. ”På varenda fest jag har varit på har det funnits droger”, säger en tonåring från Danderyd.

- Helle Kikerpuu

I en ny undersökni­ng från Brå, Brottsföre­byggande rådet, uppger 20 procent av de tillfrågad­e killarna i Danderyd att de använt narkotika den senaste månaden. I Skärholmen är motsvarand­e siffra 5,3 procent och lägst i staden. Bland tjejer i Danderyd uppger 12 procent att de använt narkotika den senaste månaden.

Fem ungdomar som Danderyds Nyheter har pratat med öppnar upp om droganvänd­ningen bland ungdomar i kommunen.

– På varenda fest jag varit på har det funnits droger, säger en person medan de fyra andra nickar instämmand­e.

– Det är ecstasy och kokain mest, de vanliga partydroge­rna, men inte gräs. Det röker man bara när man ska chilla, typ dagen efter festen, säger en annan ungdom och skrattar.

Alla har testat

Alla fem har provat knark, men har aldrig varit den som fixat droger till en fest. Enligt dem finns det droger på alla fester de är på.

– Det funkar ofta så att någon har med sig droger. Alla vet vilka som har kontakter, vem som har knark hemma eller kan skaffa det snabbt. Sen är det väl inte så där att man köper på festen, det är mest att man blir bjuden och nästa gång bjuder man tillbaka.

Men att ta droger utanför festen verkar inte gå hem hos de här ungdomarna.

– Det har hänt att det funnits droger på middagar med kompisar, det tyckte jag var konstigt, jag blev nästan arg. En annan gång tog jag och en kompis en promenad med hunden och så plötsligt tänder hon en joint, det kändes obekvämt.

Det verkar som att ungdomarna vet vart de ska vända sig för att få tag på droger och platsen för festerna är hemma hos vänner och bekanta, medan föräldrarn­a förblir ovetande.

Två andra ungdomar vi träffar, som aldrig provat droger, tycker att de ofta blir pressade.

– Det är liksom pikar. När jag har tackat nej måste jag förklara mig och sen kommer folk tillbaka under kvällen och säger saker som ’ kom igen nu då, testa’ och ’en gång är ingen gång’.

Kompisen bredvid nickar instämmand­e och tillägger:

– I början kan det vara okej, men ju mer droger som andra tar ju jobbigare blir de.

Ungdomarna vi pratar med tror också att det säkert är lättare att knarka på hemmafeste­rna där polisen inte finns.

– Många har väl också råd, säger en.

”Så droglibera­l syn”

De andra fem som alla har provat droger säger att de tror att folk i Danderyd inte misstänks för att ta knark just på grund av att de kommer från en välbärgad del av Stockholm.

Alexander Antonian, lokalpolis i Danderyd, tror också att droger oftast intas på hemmafeste­r, där polisen har svårare att nå ungdomarna.

– Är man på hemmafeste­r är det klart svårare för polisen att kontroller­a personer. Det är bra att frågan aktualiser­as, säger han och fortsätter:

– Det jag tycker är ännu mer oroande är att det är så droglibera­l syn hos ungdomar i kommunen. Från polisens sida arbetar vi aktivt och har haft flera insatser på skolor där vi sökt av med narkotikah­undar. Vi fick träff på både säljare och fick kännedom om många brukare. Det arbetet kommer fortskrida.

Det har hänt att det funnits droger på middagar med kompisar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PARTYDROGE­R. Enligt ungdomar i kommunen finns det alltid droger på fester.
FOTO: MOSTPHOTOS PARTYDROGE­R. Enligt ungdomar i kommunen finns det alltid droger på fester.
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? OROLIG. Alexander Antonian, Danderyds kommunpoli­s, är oroad över den droglibera­la synen.
FOTO: KEVIN WEDIN OROLIG. Alexander Antonian, Danderyds kommunpoli­s, är oroad över den droglibera­la synen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden