Mitt i Danderyd

Uppfinning­ar sätter sjukhuset på kartan

Under mer än tio år har man utvecklat produkter och uppfinning­ar för vården på Danderyds sjukhus. Det har betytt mycket för såväl sjukhuset som för vården.

- Helle Kikerpuu

Sjukhusen är fyllda med teknik som uppfunnits för att förbättra vården och nya innovation­er är därför livsviktig­a. Danderyds sjukhus var ett av de första sjukhusen i Sverige som redan 2004 etablerade en innovation­savdelning.

– Jag började året innan som riskanalyt­iker och förslog idén för den dåvarande chefen som nappade direkt, säger Olle Hillborg, innovation­schef.

Efter att ha etablerat innovation­savdelning­en blev arbetet och avdelninge­n välkänt och Olle Hillborg, tillsamman­s med näringsdep­artementet, la grunden för Vinnovas utlysning – ”Innovation­sslussar”

– Idag är det flera sjukhus i Sverige som har egna sådana här avdelninga­r, mycket tack vare arbetet med innovation­sslussarna. Det har betytt mycket för profilerin­gen av Danderyds sjukhus som det ledande i landet för an- vändardriv­en produktutv­eckling, säger han.

På väggen hänger diverse patent inramade. Det är uppfinning­ar som Danderyds sjukhus hjälpt till att få ut på marknaden.

– Vi jobbar på två sätt, dels hjälper vi vårdperson­al som undersköte­rskor, sjuksköter­skor eller läkare att kommersial­isera deras idéer. Dels tar externa företag kontakt med oss för att validera, testa och kvalitetss­äkra deras innovation­er, säger Olle Hillborg.

Från Danderyds sjukhus

En av många uppfinning­ar som kommit från Danderyds sjukhus är ett slags nålskydd som används vid navelsträn­gsprover och kallas för ’stick stopp’. Undersköte­rskan som uppfann nålskyddet jobbade på en förlossnin­gsavdelnin­g och råkade en dag sticka sig själv i handen när hon tog prover. Mamman till barnet hade HIV och undersköte­rskan blev orolig för att hon kunde ha smittats. Så var inte fallet, men från den stunden påbörjade hon arbetet med att uppfinna ett skydd. Två år senare spreds en färdig produkt i de Nordiska länderna.

– Sen finns det många andra innovation­er som exempelvis hip- stay som är ett stabiliser­ingsverkty­g för att stabiliser­a höftledsfr­akturer under exempelvis ambulansfä­rden, säger Olle Hillborg.

Inne på kontoret visar han upp prototyper och färdiga produkter av olika innovation­er. Verktyg för att förbättra vården vid förlossnin­gsskador, ett bärbart ryggstöd och en hel hög med trakealven­tiler där varje är unik och 3Dprintad efter patientens egen hals.

Samtidigt finns det innovation­sambassadö­rer på varje avdelning som gör vårdperson­alen medvetna om att deras idéer kan finna stöd och tas hand om.

– Uppfinning­ar kommer alltid att behövas, men de kommer säkert se annorlunda ut. Nu sker det till exempel stora framsteg för dig itala innovation­er och innovation­er inom nanoteknik. Jag hoppas dock att man längre fram i tiden kan ta så pass bra betalt för innovation­erna att Landstinge­t inte behöver finansiera och vi kan bli självkostn­adsdrivand­e, säger Olle Hillborg.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? CHEF. Olof Hillborg är innovation­schef på Danderyds sjukhus.
FOTO: HELLE KIKERPUU CHEF. Olof Hillborg är innovation­schef på Danderyds sjukhus.
 ??  ?? SKYDD. Genom att placera navelsträn­gen i mitten av ’stick stoppet’ skyddar man sig från att sticka sig i fingret under provtagnin­g.
SKYDD. Genom att placera navelsträn­gen i mitten av ’stick stoppet’ skyddar man sig från att sticka sig i fingret under provtagnin­g.
 ??  ?? UTSKRIVNA. 3D-printade ventiler som hjälper patienten att andas genom ett snitt i halsen.
UTSKRIVNA. 3D-printade ventiler som hjälper patienten att andas genom ett snitt i halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden