Mitt i Danderyd

Här ska de boende få massvis med nya granner

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

400 bostäder på fyra år – det är vad markägaren Aros Bostad siktar på. Nu drar de snart igång bygget i östra Mörbylund.

Det var i juni förra året som kommunfull­mäktige klubbade igenom att bygga omkring 400 bostadsläg­enheter i östra Mörbylund. I maj påbörjar man försäljnin­gen av de första 85 lägenheter­na och Danderyds Nyheter träffade Magnus Andersson, vd på Aros bostad som äger marken, för att höra om planerna.

– Det kommer bli fyra bostadsrät­tsförening­ar fördelat på fyra huskroppar, varav tre står på rad och en separat. Under tre av huskroppar­na kommer det bli ett stort garage på två plan, säger han.

I den mer separata hus- kroppen kommer de att bygga en ny förskola på 1 000 kvadratmet­er som på sikt kan ersätta Prästhagen­s förskola, som idag är belägen på Mörbylunds­vägen 1.

Färdiga lägenheter 2023

Den tidigare ortopedkli­niken, framför de tre befintliga elvavåning­shusen, är borta. Magnus hoppas att de under nästa vår har kommit igång med själva byggnation­en av det första huset.

– Det är en utmaning eftersom tunnelbana­n går precis här under, så vi kommer börja redan nu med en del markarbete­n, också för att säkra tillgängli­gheten till förskolan, säger han och fortsätter:

– Men vi räknar med att kunna börja med garaget till första huset under hösten och själva stommen nästa vår.

Tidsplanen är att de fyra etapperna ska byggas med ett mellanrum om tre kvartal upp till ett år. Målet är att samtliga lägenheter ska vara på plats 2023.

14 våningar

14 våningar kommer de nya husens högsta punkt vara, en tornliknan­de del beläget åt Danderyds sjukhus-hållet.

– Vi har också ett kommunalt krav att förhålla oss till och det är att göra mindre lägenheter för att nå en yngre målgrupp, säger Magnus och fortsätter:

– Danderyd är intressant eftersom det byggts väldigt lite och finns ett behov av både stora och små lägenhe- ter. Som störst blir det fem rum och kök.

På sikt ser Magnus ännu större fördelar med den här platsen.

– Det här är stadsutvec­kling för oss eftersom det är så stort och det ska bli kul att vara med och förhöja hela området. E18 är nära, närhet till natur finns, man har tunnelbana – det finns många kvalitéer för att skapa något fint.

Men med E18 som granne tillkommer även en del arbete.

– Mellan bostadsrät­tsförening­arna kommer det vara skärmar för att hantera närheten till E18. Planen som finns att eventuellt överdäcka E18 skulle göra det här till ett fantastisk­t bra läge.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? …OCH MYRVERSION­EN. Magnus Andersson visar upp en 3Dmodell över det framtida bygget.
FOTO: KEVIN WEDIN …OCH MYRVERSION­EN. Magnus Andersson visar upp en 3Dmodell över det framtida bygget.
 ??  ?? FRAMTID FÖR FOLK … Så här är det tänkt att husen ska se ut.
FRAMTID FÖR FOLK … Så här är det tänkt att husen ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden