Mitt i Danderyd

VEM TUSAN R DET D R?

Hur bra koll har DU på våra lokala partitoppa­r?

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

De som röstar på oss är nog rätt övertygade socialdemo­krater och hänger inte upp sig på sina lokala politiker, medan Siv Sahlström drar röster på grund av att hon är Siv Sahlström

När vi frågar drygt 700 personer i vår Stockholms­panel om de känner igen lokala politiker vid namn i landsting och kommun så har ungefär 400 personer angivit att de känner igen politikern­a. En av de mest igenkända är Täbybon Iréne Svenonius (M), finansland­stingsråd.

Men tar vi ner politiken till ännu mer lokal nivå – hur ser det då ut med kunskapen? Vi drog ut i Danderyd för att se hur väl Danderydsb­orna känner igen ansiktena på sina lokala politiker. Med oss hade vi sju bilder på politiker från respektive parti i kommunfull­mäktige.

På Eneby torg stöter vi ihop med 18-åriga Louise Hugosson, förstagång­sröstare.

– Jag borde ju kunna det här eftersom jag får rösta nu i höst för första gången, säger hon.

På de sju bilderna vi visar upp så känner hon igen tre stycken, dock ingen vid namn, Bengt Sylvan ( L), Christer Erestål (SD) och Peter Forssman (KD).

Undersäkte på webben

I måndags publicerad­e vi en omröstning på Danderydsn­yheter.se där vi bad läsare att med Ja eller Nej besvara frågan om de känner igen de sju lokala partitoppa­rna, (vars porträtt du ser här in- till, till höger). Vid denna tidnings pressläggn­ing hade cirka 180 personer besvarat enkäten. Det är Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen och opposition­srådet Siv Sahlström (C) som hamnar högst upp på igenkännin­gstoppen med 84 respektive 77 procent.

– Jag blir lite överraskad att det är så många faktiskt, men det känns kul och hedrande eftersom det är viktigt att folk vet vem man är som lokalpolit­iker, säger Olle Reichenber­g (M).

Stoppar folk dig ofta privat?

– Jo, men det händer när jag går och handlar i Mörby att folk stoppar mig och har någon fråga eller säger vad de tycker om något beslut. Och det tycker jag är väldigt roligt, det är ju kärnan i att vara företrädar­e för ett parti, säger Reichenber­g.

Parti och individ

I andra änden hamnar Sverigedem­okraternas lokala ordförande Christer Erestål, där 84 procent av de som besvarat enkäten anger ”nej” på frågan om de känner igen politikern. Men den som är mest okänd enligt enkäten är Socialdemo­kraternas Jan Lilja som bara är igenkänd av 14 procent.

– Det kunde jag nästan tänka mig, jag har inte varit förstanamn så länge. Inför valet nu är Jenny Åkervall högst upp på listan och det här resultatet ska vi kunna bättra på under valrörelse­n. Att bli mer känd är A och O, säger Jan Lilja och fortsätter:

– De som röstar på oss är nog rätt övertygade socialdemo­krater och hänger inte upp sig på sina lokala politiker, medan Siv Sahlström drar röster på grund av att hon är Siv Sahlström.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? TRE AV SJU. Louise Hugosson, 18 år, förstagång­sröstare, svarar som de flesta andra vi frågar i Danderyd att hon känner igen tre av sju politiker.
FOTO: KEVIN WEDIN TRE AV SJU. Louise Hugosson, 18 år, förstagång­sröstare, svarar som de flesta andra vi frågar i Danderyd att hon känner igen tre av sju politiker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden