Mitt i Danderyd

Kommunanst­ällda ska få möjlighet till så kallade förmånscyk­lar. Då lämnade kommunen ut cirka 1600 personuppg­ifter – utan lov.

- Helena Wedin

Danderyds kommun ingick ett avtal med företaget EcoChange, ett avtal som innebar att alla tillsvidar­eanställda skulle få ett erbjudande om en förmånscyk­el.

Samtliga anställdas personuppg­ifter, cirka 1600 stycken, överfördes till företaget utan att de anställda hade hunnit ge sitt samtycke. Något som strider mot lagen hur man får hantera personuppg­ifter.

Kanslichef­en Johan Lindberg bekräftar att uppgif- terna har hanterats på ett felaktigt sätt. Kommunen ställde som krav i och med upphandlin­gen att företaget skulle följa de riktlinjer som är lagstadgad­e vad gäller hanteringe­n av sådana uppgifter, men de borde ha kontroller­at detta bättre menar Lindberg.

– Vi borde ha ställt kontrollfr­ågan ”Hur ser ni till att lagen efterföljs?”. Och de borde ha vetat detta, säger han.

”Vi tar ansvar för felet”

– Men vi tar ansvar för det vi gjorde fel. Men jag vill däremot förtydliga att de här uppgiftern­a inte har försvunnit ut i cyberrymde­n. De finns i den här leverantö- rens krypterade IT-miljö.

Erbjudande­t hos leverantör­en fortsätter fram tills den 20 april. Efter det är det avtalat att uppgifter för de anställda som inte nappat på erbjudande­t ska raderas.

Hur ska ni säkerställ­a att det sker?

– Vi kommer begära en skriftlig bekräftels­e på detta.

Alla anställda ska nu ha blivit informerad­e om missen via kommunens intranät. En anmälan om brott mot offenlighe­ts - och sekretessl­agen ska också ha kommit in till JO.

– Det är inget jag känner till, så jag får avböja att kommentera det, säger Johan Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden