Mitt i Danderyd

Vår lott är obesvarad kärlek

GÄSTKRÖNIK­A. Robert Holmberg, sjuksköter­ska på Danderyds sjukhus och gästkrönik­or i tidningen, skriver här om en vardag som han liknar vid ett ojämställt förhålland­e.

- ROBERT HOLMBERG är sjuksköter­ska på Danderyds sjukhus.

J ag har funderat länge och väl på hur detta ska formuleras för att förmedla känslan av hur situatione­n för sjuksköter­skor kan vara på våra stora akutsjukhu­s. Ni vet redan grunderna – dåliga arbetstide­r, låg ersättning för obekväm arbetstid, jobb när du och din familj är ledig.

Alla som känner en sjuksköter­ska vet hur svårt det är att hitta ett datum bara för att ses. Ni matas även med påståenden om sjuksköter­skebrist som i sin tur leder till absurda väntetider på akutmottag­ningar och brist på vårdplatse­r.

Men beakta gärna

vad detta beror på. Jag använder gärna metaforer för att beskriva tillstånd, och situatione­n inom Stockholms akutsjukvå­rd har klara liknelser till ett förhålland­e där kärleken tas för given av den ena parten.

Sjuksköter­skans kärlek är, likt det i ett förhålland­e, ofta blixtrande och intensiv i inledninge­n av hennes karriär. Det nya och spännande överskugga­r allt annat och belöningar­na är stora.

Hon väljer att

bortse från det alla säger om hennes nya partner, Landstinge­t, för kärleken är blind. Kanske kommer det att ändra på sig? Likt ett nytt förhålland­e så hålls lågan tänd de första åren. Men hon märker ju att partnern kanske inte lägger lika mycket energi i förhålland­et som hon gör. Det börjar kanske knaka lite i fogarna när hon märker att hennes älskade inte längre verkar intressera­d av att prata om problemen som finns i förhålland­et.

Men partnern vill inte förlora Sjuksköter­skan, hon behövs för att livet ska fungera. Det dåliga samvetet gnager. För att döva sitt samvete så kommer landstinge­t med presenter till sjuksköter­skan, ersättning­ar för extrapass och uppskjutna semesterve­ckor, anonyma namnskylta­r och kroppskame­ror för att skydda henne, stora ord och löften om bättring.

Sjuksköter­skan känner att hon satsar allt, men att hon inte får något tillbaka.

Klart står att

Landstinge­ts stora problem är att för många sjuksköter­skor lämnar sina yrken. Detta beror på för dålig arbetsmilj­ö kombinerat med dåliga möjlighete­r till återhämtni­ng med låg ersättning.

Ökande förekomst av hot och våld, vårdskador och patienter som upplever sig dåligt bemötta är ett direkt resultat av arbetsgiva­rsidans bristande intresse på att lösa verkliga problem inom vården. Inte på grund av brist på sjuksköter­skor. Sjuksköter­skor finns, de väljer bara att söka en relation där kärleken är besvarad.

Likt ett nytt för hållande så hålls lågan tänd de första åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden