Mitt i Danderyd

Så hjälptes familjen vidare efter tragedin

Brandmanne­n Anders omkom när han arbetade vid en trafikolyc­ka, och familjen förlorade sin pappa och make. Tack vare stödet från omgivning har familjen lyckats komma tillbaka till livet – med en vilja att hjälpa andra.

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

För drygt två år sedan blev brandmanne­n Anders Swärd påkörd av en bilist när han arbetade vid en trafikolyc­ka i Märsta. Han fördes med ambulanshe­likopter till Karolinska sjukhuset i Solna.

– Vi satt i ett rum på sjukhuset i över ett dygn. Vi var så många som satt där, kollegor, vänner, familj, de fick fixa ett extra stort rum så att alla fick plats, säger Anders fru Helena Swärd.

– Det var som en mardröm och man tänkte att man skulle vakna upp igen, säger sonen Nils och Helena tittar på honom och nickar.

Efter ett dygn på sjukhuset fick familjen ta emot beskedet att Anders omkommit av sina skador.

–Det var helt ofattbart att min bästa vän, barnens pap- pa och vår klippa försvann. Men jag var i chock då, jag kunde inte förstå det, säger Helena.

Familjen beskriver hur Anders var en människa som aldrig gav upp och hur han brann för att peppa människor i hans omgivning.

– Han hade alltid mycket energi och han använde den på ett bra sätt. Han var väldigt osjälvisk och han satte andra före honom själv, på ett fint vis, säger Helena.

Fick hjälp av grannarna

Tiden efter att Anders gått bort var en tung period för hela familjen. Men tack vara stödet från omgivninge­n lyckades de klara av även de tuffaste dagarna.

– Det kom massa blommor, hela vårt vardagsrum var fullt och det fortsatte i flera veckor. Jag tänkte bara: bryr sig människor så här mycket? säger dottern Alma.

Och hjälpen fortsatte. Vänner startade Anderslopp­et och människor kom med färdiga middagar i flera veckor. Helena beskriver att de fick stöd och hjälp från familj, bekanta, grannarna i Täby Kyrkby och människor som de tidigare inte hade träffat. För henne var det en överraskni­ng att så många skulle ställde upp för dem.

– Den vintern, när det hade snöat massa, så kom jag hem en dag och då var hela uppfarten skottad, jag vet fortfarand­e inte vem det var som gjorde det. Sånt hände hela tiden, säger hon.

– Vi fick så mycket kärlek i början och då blev det lättare att våga höra av sig till folk senare. Det gav tröst. Man förstod att folk hade tyckt om honom och att han hade sett människor, även folk som vi inte träffat. Det är en av de grejerna som jag tagit med mig, att våga se andra.

”Lev som Anders”

För Helena har saknaden kommit i vågor, ena dagen mår hon bra medan andra dagar kan vara fyllda av saknad. Men hon säger att både hon och barnen vuxit. Ett viktigt steg i sorgeproce­ssen blev första resan efter Anders död.

– Det var alltid han som fixade, hyrde bil och bokade. När vi var i Spanien nu i somras, var det jag som hyrde bilen. I början trodde jag aldrig att jag skulle resa utan honom och nu satt jag där och körde barnen. Jag minns att jag då tittade ner på armbandet som jag fått av min vän efter olyckan.

Hon håller upp armen och visar det guldiga armbandet som hon har runt handleden. På smycket lyder texten ”Lev som Anders”, en mening som cirkulerad­e som en hashtag på sociala medier efter Anders död.

– Jag såg texten och tänkte, det gör jag verkligen. Jag klarar att ta hand om tre barn själv, säger hon och ler mot barnen.

– Han lärde mamma att vara modig. Du var modig innan med, men nu vågar du mer, säger Nils.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GAV ALDRIG UPP. Familj och vänner har alla beskrivit Anders som en person som aldrig gav upp och som peppade människor i sin omgivning.
FOTO: PRIVAT GAV ALDRIG UPP. Familj och vänner har alla beskrivit Anders som en person som aldrig gav upp och som peppade människor i sin omgivning.
 ??  ??
 ??  ?? STORT STÖD FRÅN OMGIVNINGE­N. Barnen Ella 13, Nils 11, Alma 15 och mamma Helena Swärd beskriver att omgivninge­ns stöd fick dem att bli starkare.
STORT STÖD FRÅN OMGIVNINGE­N. Barnen Ella 13, Nils 11, Alma 15 och mamma Helena Swärd beskriver att omgivninge­ns stöd fick dem att bli starkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden