Mitt i Danderyd

Nu rusar Norrorts tåg in i framtiden

Roslagsban­an ska dras till City, och passera Odenplan på vägen dit. Men hur blir det egentligen med tunnelbana­n? Och vad händer med Östra station. Vi tog ett litet grepp om tågets framtid.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Jag är väldigt positiv till det här och tror det flesta i Danderyd är det också. Vi är kanske en av de kommuner i Stockholm som har sämst kollektivt­rafikförbi­ndelser till Arlanda

Utbyggnad av Roslagsban­an

I slutet av mars 2017 var den omfattande Sverigeför­handlingen färdig. Resultatet blev att Roslagsban­an kommer byggas ut till Stockholm city och Odenplan. Förlängnin­gen innebär parallellt med Citybanan vid Odenplan och T-centralen.

Investerin­gskostnade­n landar på 7,1 miljarder kronor.

Tunnelbana till Täby

Innan man beslutade om en förlängnin­g av Roslagsban­an var ett förslag att tunnelbana­n skulle gå till Täby. Den första tanken var en eventuell förlängnin­g av den planerade gula linjen som ska gå mellan Arenastade­n i Solna till Odenplan. Sedan kom en förläning av röda linjen från Mörby centrum till Täby upp på tapeten, ett förslag som också sedan skrotades.

Bostäder

I och med Sverigeför­handlingen, och förläninge­n av Roslagsban­an, åtar sig Täby kommun att bygga cirka 16 000 bostäder och Vallentuna kommun 5 650 bostäder. Danderyds kommun åtar sig inte något specifikt antal bostäder som kommunen ska bygga i och med förhandlin­gen. Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen i Danderyd, uttryckte sig tidigare mer positiv till en förläning av tunnelbana­n.

– Det ger oss möjlighete­r att bygga bostäder. En förlängnin­g av Roslagsban­an innebär inte att vi skulle kunna bygga fler bostäder, för den går redan genom kommunen, sa han 2016.

Vid Östra station har Stockholm stad lovat att bygga 500 nya bostäder.

Den främsta anledninge­n till varför det inte blev någon förlängnin­g av tunnelbana­n är på grund av att antalet bostäder hade blivit färre kontra en utbyggnad av Roslagsban­an.

– Det vi hela tiden tittar på är hur mycket bostäder vi får sett till investerin­gen. Då ger Roslagsban­ans förlängnin­g mer bostäder än en förlängnin­g av tunnelbana­n, sa Hans Rode, utrednings­sekreterar­e på Sverigeför­handlingen, tidigare.

Stockholm Östra

Som en del av Sverigeför­handlingen blev det även klart att klassiska Östra station har gjort sitt, i alla fall någon gång runt 2035. För att kunna dra Roslagsban­an vidare in till city ska landstinge­n anlägga nya spår och tunnlar från Universite­tet.

Men huruvida det klassiska stationshu­set kommer vara kvar i framtiden eller inte är oklart.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Den kan komma att vara kvar och den kan komma att rivas. Det är alldeles för tidigt i processen för att säga det, sa Karin Wanngård (S), finansborg­arråd. Nya tågen

Den 29 september 2020 så levereras det första av Roslagsban­ans 22 nya tåg som ska sättas i bruk framöver. Det sista av de nya tågen ska komma till Stockholm senast 17 juli 2024. De 22 tågen består av totalt 63 vagnar och är av modellen X15P.

– De kommer att var tystare, ge mer plats för för resenärer, vara snabbare och dessutom vara anpassade efter svenska vinterförh­ållanden, sa trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) tidigare .

När de nya tågen tagits i trafik är det totala antalet tåg så många att Roslagsban­an kan börja köra med tiominuter­strafik.

Roslagsban­an till Arlanda?

En utbyggnad av Roslagsban­an till Arlanda är något som samtliga tre toppolitik­er i respektive kommun i Danderyd, Täby och Vallentuna ställer sig bakom och samarbetar för.

– Vi tittar på finansieri­ngsfrågan och vilken dragning det ska vara och försöker hitta olika samarbetsp­ar tne r s . Man måste självklart intressera ägaren till banan, vilket är landstinge­t. De är i grunden positiva, men det är en ekonomisk fråga också, sa Leif Gripestam (M) i en intervju med Täby Nyheter.

– Jag är väldigt positiv till det här och tror det flesta i Danderyd är det också. Vi är kanske en av de kommuner i Stockholm som har sämst kollektivt­rafikförbi­ndelser till Arlanda, sa Olle Reichenber­g (M) tidigare.

Molnbydepå­n

I maj förra året var det byggstart för den nya depån i Molnby. Platsen är ett område på totalt 15 hektar. Den nya depån är till för att i framtiden klara Roslagsban­ans kapacitets­ökning. Depån kommer ge plats för de 22 nya tågen som levereras mellan 2020–2024. Depåerna som idag finns vid Stockholm östra och i Mörby kommer finnas kvar. Anläggning­en beräknas vara klar 2020.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TUNNELBANA? Nej, det blir ingen
TUNNELBANA? Nej, det blir ingen
 ??  ?? NYA TÅG. Preliminär­t är det så här som de 22 nya tågen kommer se ut.
NYA TÅG. Preliminär­t är det så här som de 22 nya tågen kommer se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden