Mitt i Danderyd

Så säger läsarna – och arkitekten – om P-huset

ARKITEKTEN OM PARKERINGS­HUSET:

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

Det nya parkerings­huset i guld har väckt mycket uppmärksam­het och åsikterna är många. Nu berättar arkitekten om tankarna bakom huset.

I förra veckans nummer av Danderyds Nyheter skrev vi om det nya parkerings­huset, som invigdes i mars i år, i Mörby centrum.

Det hela började med att centrumche­fen Håkan Larsson uttalade sig till tidningen Täby Danderyd magasin. Han så då att han tror att Danderyd kan ha Sveriges vackraste parkerings­hus.

Men när vi frågade runt var åsikterna blandade.

– Är fasaden färdig? Jag tycker att det ser ut som ett skal, bara. Inte alls särskilt snyggt, sa Ellen Andersson, 19, från Mörby till tidningen då.

”Mer belysning”

När vi la ut artikeln på nätet fortsatte åsikterna att hagla in.

”Det är helt gräsligt!! Lysets om ett rymdskepp på kvällen och glänser som vulgär plast med guldfärg på dagen i oregelbund­na mönster”, löd ett av de mest radikala uttalanden­a.

– Vi är nöjda över utseendet på garaget. Vi ska lägga till mer belysning på det så att man ser det utifrån på kvällar, säger centrumche­fen Håkan Larsson.

Ivar Kandell, ansvarig arkitekt på Wester + Elsner ar- kitekter, berättar om tankarna med parkerings­huset:

– Vi tänker väl så här att Danderyds centrum, Mörby centrum, ska bli något helt annat i framtiden. Det är ett jättestort projekt och det kommer byggas i massa etapper.

– Parkerings­huset är huvudentré­n om man kommer i bil. Därför tyckte vi att det skulle kännas som att det är något extra, att det inte bara är en vanlig betonglåda man kör in i. Då tänkte vi färger och guld.

Ska kopplas ihop

Enligt Ivar Kandell är huset inte helt färdigt än. Bland annat är det skyltar och fasadbelys­ning som ska göra att parkerings­huset syns utifrån även på kvällstid kvar.

– Det kommer senare att kopplas ihop med centrumet över E18 med en inglasad gångbro, säger Ivar Kandell.

Någon påpekade att det påminner om Täbys nya kommunshus – har ni hittat inspiratio­n där?

– Nej, det finns en del guldhus. Det är inte ett helt ovanligt material heller, säger Ivar Kandell.

Vi är nöjda över utseendet på garaget.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden