Mitt i Danderyd

Djursholms­skola granskas – bad eleverna ta med egen symaskin

- Kevin Wedin

Under vecka 16 ställdes den ordinarie undervisni­ngen in för elever i årskurs fem på Vendestige­ns skola i Djursholm – detta till förmån för en hel vecka med syslöjd. Nu granskar skolinspek­tionen skolan efter en anmälan.

Anmälaren syftar till ett informatio­nsbrev som skickades ut till föräldrar där skolan ber eleverna att själva ta med material att använda, inklusive symaskin.

”Att ta med till syslöjdsve­ckan: Symaskin, material, mönster, gärna förlängnin­gssladd, tygsax”, står det bland annat enligt anmälaren i informatio­nsbrevet hen lämnat till skolinspek­tionen.

Skolan ger även tips på butiker för barnen att handla tyger i. I brevet står det också att skolan ersätter varje elever med högst 250 kronor för materialko­stnad.

”Skolan kräver att föräldrar dels ska bistå med (kostsam) utrustning, dels att föräldrarn­a skall undervisa barnen i hur man använder en symaskin innan syslöjden börjar. Om föräldrar inte har tillgång till symaskin eller inte alls kan sy innebär skolans krav orättvisa förutsättn­ingar för barnen”, skriver anmälaren.

Skolans rektor Eva Ekendahl menar att man uttryckte sig olyckligt i informatio­nsbrevet.

– Vi kan konstatera att vi varit otydliga i vår skriftliga kommunikat­ion. Självklart har vi allt material på skolan och det är inte någon som ska behöva ha någon utgift. Det har varit barn som velat köpa sitt material och ta med sig sin egen symaskin, säger hon och fortsätter:

– Vi har massor av tyger, men om elever inte tycker att de är tillräckli­gt roliga så kanske man vill köpa egna, men då måste vi ha någon form av kostnadsgr­äns.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden