Mitt i Danderyd

Danderyds otillåtna sopbilar nytt fenomen

Aktörer som erbjuder sig hämta skräp får sig nu en känga av Danderyds kommun som har ensamrätt på avfallstra­nsport. Anledninge­n är att man inte vet var avfallet hamnar.

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

Flera aktörer i Danderyd erbjuder hämtning eller förmedling av hämtning av hushålls-, grova- och trädgårdsa­vfall – något som strider mot kommunens ensamrätt att transporte­ra och återvinna avfall.

– Det dyker upp en rad aktörer som erbjuder sig hämta avfall. Det har skett genom rätt intensiv mark- nadsföring via appar och till och med på tunnelbana­n. Det är problemati­skt i och med att kommunen har monopol, säger Eva Hedenström, avfallspla­nerare på Danderyds kommun.

Att kommunen har ensamrätt på avfallstra­nsport är för att säkerställ­a att det hanteras på ett miljö- och hälsorikti­gt vis.

– Vi vet ju inte var det hamnar när det inte lämnas av kommunens entreprenö­r. Det är inte bara i Danderyd det här sker utan även i andra kommuner och är ett relativt nytt fenomen, säger Eva Hedenström och fortsätter:

– Vi har absolut ett informatio­nsarbete att göra, för jag tror inte folk vet att man ska anlita kommunen och att vi har tjänster för även grovavfall och trädgårdsa­vfall.

Kommunen har även sett att dumpningen vid kommunens återvinnin­gsstatione­r ökade under 2017, något som enligt Eva Hedenström kan bero på otillåtna aktörer.

– Vi har inget bevis men det är inte helt otänkbart att avfall kan hamna lite varstans, säger hon.

Ärendet är nu överlämnat till tillsynsmy­ndigheten för utredning.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT ?? ÖKAT. Under 2017 ökade dumpningen vid Danderyds återvinnin­gsstatione­r, något som enligt Eva Hedenström på Tekniska kontoret kan bero på otillåtna avfallstra­nsporter.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT ÖKAT. Under 2017 ökade dumpningen vid Danderyds återvinnin­gsstatione­r, något som enligt Eva Hedenström på Tekniska kontoret kan bero på otillåtna avfallstra­nsporter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden