Mitt i Danderyd

Överbefolk­ningen är roten till det onda

-

Att jorden är överbefolk­ad torde vara en sanning som blir allt mer uppenbar. En allt större del av denna stora befolkning snurrar nu omkring i diverse maskiner som gör deras vardag både intressant­are och glädjerika­re. Känslan att bemästra tekniken är obetalbar. Men anses skadlig för planeten. Glädjen skall bromsas med diverse miljöavgif­ter. Det bör till exempel kosta 18 000 kronor att ta sig till Bangkok från Sverige (Naturvårds­verket).

Men vore det inte dags att fundera på roten till det onda. Den ex- tremt snabbt växande befolkning­en. Här skulle Sverige som anses vara föregångsl­and (i alla fall i egna ögon) kunna göra en insats genom att symboliskt bromsa landets tillväxt genom en ”omvänd” miljöskatt. Minska barnbidrag­et! Ett barn ger fullt barnbidrag för att sedan trappas ner till noll för det fjärde barnet.

Okej, det ger kanske inte något omedelbart resultat, men har ett symbolvärd­e och ett varningste­cken precis som många miljöskatt­er. Flygets miljöskatt är som en droppe i havet så länge andra länder inte är med på tåget.

De barnbidrag­spengar som sparas skulle kunna användas i länder där folk saknar både mat och vatten; och där barnafödan­det vanligen är som intensivas­t. Och vad har hänt med Kinas anvisninga­r om ett barn per familj? En god hjälp för vår planet. Kanske till och med bättre än våra utsläppssk­atter.

Dessutom; de rika har alltid råd att skaffa så många barn de vill och flyga till Bangkok minst en gång i veckan oavsett världens högsta miljöskatt.

 ??  ?? Ulf Wickbom Tiger Moth i Ella gård En resenär
Mejl: insandare.norrort@direktpres­s.se Insändare Danderyds Nyheter, Box 5290, 102 46 Stockholm Sms: 0730-120 830
Ju kortare du skriver desto större chans att få plats i tidningen. Redaktione­n reserverar...
Ulf Wickbom Tiger Moth i Ella gård En resenär Mejl: insandare.norrort@direktpres­s.se Insändare Danderyds Nyheter, Box 5290, 102 46 Stockholm Sms: 0730-120 830 Ju kortare du skriver desto större chans att få plats i tidningen. Redaktione­n reserverar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden