Mitt i Danderyd

Heeta debatten: MP kräver att Roslagsban­an blir svalare

Miljöparti­et kräver att det ska bli svalare på Roslagsban­an – redan i sommar. Men Trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) menar att de förslagna luckorna kan innebära livsfara.

- Maria Svensson

Miljöparti­et i landstinge­t har fått nog av värmen på Roslagsban­an och kräver i en skrivelse till Trafiknämn­den att man ska få ner värmen på tågen.

– I dagsläget går det inte att få in någon luft och det är orimligt. Detta skapar en situation där folk kan bli negativt påverkade, speciellt de som är extra känsliga men också personalen, säger hon.

Åsikterna om värmen går dock isär hos resenärern­a på Roslagsban­an.

– Nu tycker jag tempera- turen är alldeles utmärkt, trots att det är varmt ute. Jag tycker att man kan spara på de pengarna, säger Berit Nordell.

Orolig för ersättning­bussar

Carin Brandt oroar sig för att man måste ta bussen om de ska satsa på att göra om tågen.

– Bussarna är ett större problem, där är det alltid trångt och det kan vara jättevarmt. Men här finns det fönster som gör det behagligt, säger hon.

En annan resenär, Johan Berqvist, tycker dock inte man ska vänta. Han menar att man borde få ner värmen under sommaren.

– Varför ska man vänta, det förstår inte jag. Jag tycker att det är otrevligt att åka nu. Man kanske kunde ha bättre gardiner som håller ute värmen eller få till effektivar­e genomström­ning av luft på något vis, säger han.

Luckor i taket

Trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) håller med om att värmen ibland kan vara ett problem. Men han poängterar att det i beställnin­gen av de nya vagnarna, som kommer om fyra år, finns en option om att installera AC även i de gamla tågen.

”Trafikförv­altningen utreder just nu om det är möjligt och vore en bra idé”, skriver han i ett mail till Täby Nyheter.

Men Malin Karlsson (MP) vill se förändring redan i sommar. Hennes förslag är nu att öppna upp luckor i taket på Roslagsban­an, samma luckor som finns på bus- sarna. Detta för att få in mer luft i tågen och på så vis minska värmen.

– Det är bra att vi om fyra år får nya tåg, men vi måste agera nu. Luckorna kan vara en enkel åtgärd som också kan vara billigare än are condition, säger hon.

Avråder sådan lösning

Tamsons menar att deras experter avråder från att sätta luckor i taket för att de kontaktled­ningar med högspännin­g som löper ovanför tåget kan innebära livsfara.

– Att som Miljöparti­et, istället för nya tåg och seriösa utredninga­r om AC-installati­on, lägger förslag som skulle innebära ofinansier­ade mångmiljon­kostnader framstår som mindre begåvat, skriver han.

 ??  ??
 ??  ?? VILL HA FÖRÄNDRING. Miljöparti­et i landstinge­t vill att det ska ske en snabb förändring för att få ner värmen på Roslagsban­an.
VILL HA FÖRÄNDRING. Miljöparti­et i landstinge­t vill att det ska ske en snabb förändring för att få ner värmen på Roslagsban­an.
 ??  ?? VARMT. Eveli Tarro tycker att man borde hitta en lösning på värmen på Roslagsban­an redan innan sommaren.
VARMT. Eveli Tarro tycker att man borde hitta en lösning på värmen på Roslagsban­an redan innan sommaren.
 ??  ?? MER MODERNA. Victoria Rennstål tycker att vagnarna måste bli mer moderna och inte vara så varma.
MER MODERNA. Victoria Rennstål tycker att vagnarna måste bli mer moderna och inte vara så varma.
 ??  ?? MER LUFT. Johan Bergqvist tycker att man borde satsa på bättra gardiner och på att få mer luft in i tågen.
MER LUFT. Johan Bergqvist tycker att man borde satsa på bättra gardiner och på att få mer luft in i tågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden