Mitt i Danderyd

Är Göran vår nästa Sommarprat­are?

Djursholms­bon Göran, 91, kan bli lyssnarnas sommarvärd i det populära radioprogr­ammet ”Sommar”. Från ett liv som sträckt sig från att arbeta på bruket som 13-åring till att ta sig till näringsliv­stoppen finns det ett och annat att berätta.

-

Det står mellan åtta personer som kan bli årets ”Lyssnarnas sommarvärd” på Sveriges radio. En av demsom har chansen är Djursholms­bon Göran Albinsson Bruhner som i förra månaden fyllde 91 år.

– En åttondels chans har jag. Men jag tänker att det är så mycket popmusik och ungdomar som lyssnar i stor utsträckni­ng och här kommer jag, en 91-åring, säger han.

Göran föddes i Västmanlan­d 1927 och efter sex år på folkskola började han som 13-åring arbeta på Surahammar­s bruk. I sommarprat­et, som han ännu inte planerat helt, kommer han berätta anekdoter från sitt liv om hur han tog sig till toppen av näringsliv­et.

– Jag vill inte gå händelsern­a i förväg. Men jag vill påminna och ge perspektiv till yngre människor att det

Jag hade alltid hört att det är svårt att komma in i Djursholm, men så tyckte inte jag att det var.

vi har idag har vi inte fått gratis, vi har fått allt genom arbete och uppoffring­ar.

1995 flyttade Göran och hans fru till en etagelägen­het mitt på Djursholms torg.

– Jag hade alltid hört att det är svårt att komma in i Djursholm, men så tyckte inte jag att det var. I och med att jag hade varit 30 år på Svenska Dagbladet så visste ju alla här vem jag var, säger han och fortsätter:

– Så jag har en förfärlig massa kontakter, anekdoter och minnen om direktörer och politiker.

För två år sedan gick Görans fru bort. För honom är det viktigt att hålla sig alert och engagerad i sin vardag för att få stimulans.

– När min hustru gick bort blev jag också mer engagerad i olika sällskap och klubbar och har otroligt många bekanta här i området. Att träffa människor och få intryck är väldigt viktigt, säger han.

Han kampanjar bland vänner och bekanta men är är pessimisti­sk inför sina chanser att få sommarprat­a.

– Man röstar på nätet och det är unga människor som surfar och de röstar nog på jämnåriga, så jag tror att det kommer bli tufft.

 ??  ??
 ??  ?? Text och foto: Kevin Wedin |
Text och foto: Kevin Wedin |

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden