Mitt i Danderyd

M, KD och L dissade debattkväl­l

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I tisdags var det debattkväl­l om framkomlig­het och miljö i Danderyd. Samtliga partier var inbjudna men den politiska majoritete­n i Danderyd valde att bojkotta kvällen.

På tisdagskvä­llen anordnades en debattkväl­l, anordnad av Villaägarn­a, om miljö- och framkomlig­hetsproble­m i Danderyd. Till kvällen hade samtliga politiska partier bjudits in för att debattera. Men styrande M, KD och L valde att bojkotta debattkväl­len.

– Jag tror att debattkväl­len kommer bli lika intressant ändå, men det signalerar väldigt tydligt att de som styr inte vill lyssna på medborgarn­a, säger Lars Avellán, som tidigare drivit på frågor om östra Eneby torg, innan eventet.

Roslagsban­an ett ämne

Under kvällen kom flera frågor att tas upp för diskussion, bland annat framtiden för Roslagsban­an, samarbetet med närliggand­e kommuner och en eventuell tunnelförl­äggning av E18.

– Det jag fick till svar var att frågan (gällande E18) är i ett så tidigt stadium och att de inte har något att komma med, det fick jag till svar och det håller inte. Det handlar om våra lokala genomfarts­gator och inte bara tunnelförl­äggningen, säger Lars och fortsätter:

– Många gruppering­ar kämpat för det här, en tidig dialog och det är hela syftet med mötet. Nu får vi saker placerade på sin spets och frågan om medborgari­nflytande blir oerhört viktig.

”Knepigt att diskutera”

Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, menar att beslutet att inte medverka på debattkväl­len tagits av respektive majoritets­parti men att man är i samsyn med Liberalern­a och Kristdemok­raterna.

– Många av frågorna man tar upp är kopplade till E18utredni­ngen och det känns knepigt att diskutera frågor vi inte har svar på, det är där- för vi har en utredning för projektet och vi som parti har heller inte tagit ställning säger han.

Andra partier är med, hade ni inte också kunnat det?

– Naturligtv­is får de prata för sig, men de kanske har tagit ställning till vilken lösning de vill se, vilket vi inte har. Vi vill utreda det här ordentligt och då blir det svårt att diskutera frågor som på många vis hänger ihop.

I ett mejl till Danderyds Nyheter skriver Liberalern­as gruppledar­e Bengt Sylvan följande:

”Villaägarn­a Danderyd har i skrift uttrycklig­en påtalat om vikten att man tidigt informerar och förankrar. När man själv ska arrangera, så har man helt glömt sin egen devis. Sent kom inbjudan och det fanns ingen diskussion med tjänstemän­nen om programmet. Fait accompli! Föreningen tog för givet att på kort varsel skulle alla ställa upp! Det är inte att bjuda in till en trevlig dialog/debatt. Tanken var god med utbildning och debatt. Men det man kräver av andra, ska man också kräva av en själv!”!”

Vi vill utreda det här ordentligt och då blir det svårt att diskutera frågor som på många vis hänger ihop.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? MÖTE. Tidigare i år höll Danderyds villaägare ett välbesökt möte i aulan på Danderyds gymnasium.
FOTO: KEVIN WEDIN MÖTE. Tidigare i år höll Danderyds villaägare ett välbesökt möte i aulan på Danderyds gymnasium.
 ??  ?? MOTSTÅND. Enebybergs­bon Lars Avellán är kraftigt engagerad när det kommer till förtätning inom kommunen.
MOTSTÅND. Enebybergs­bon Lars Avellán är kraftigt engagerad när det kommer till förtätning inom kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden