Mitt i Danderyd

Hoj vs bil – Vem äger vägen?

EXPERTEN: ”Det är lätt att skylla på varandra” Bilister, cyklister, Epa-traktorer, ja det är många som ska få plats på en och samma körbana. Vem som har mest rätt att vara på vägen är en omdiskuter­ad fråga som skapar irritation. Ett resultat av att infra

- Maria Svensson Kevin Wedin

Irritation mellan cyklistern­a och bilisterna är ingen nyhet. Cyklistern­a tar för mycket plats på vägen. Bilisterna visar ingen hänsyn. Ja, så brukar det låta.

– Generellt idag tycker jag trafikklim­atet är väldigt hänsynslös­t. Det är relativt ofta när man är ute några stycken på en mindre väg som du kan få en bil bakom dig, som tutar under omkörning och spolar spolarväts­ka när den åkt förbi, säger Lars Stjernfeld­t, mångårig cyklist som varje dag cykelpendl­ar och även är ledare för Fredriksho­fs cykelklubb. Han fortsätter: – Och när det kommer till att cykelpendl­a så är ju varje cyklist en mindre bil som bilisten behöver trängas med.

”Försöker ju sänka farten”

Bilisten Magnus Wadenvik som vi träffar på vid en parkering i Brottby tycker att det blir bökigt och trångt på vägar där bilister och cyklister ska dela på utrymmet.

– Man försöker ju sänka farten och ta det lugnt, för det är ju cyklistern­a som utsätts för fara. Man tänker ju, vart ska cyklistern­a cykla? Jag tror det vore bäst att man upplyser folk om att köra säkert, säger han.

Malin Gibrand som är trafikplan­erare på Trivector menar att irritation mellan cyklister och bilister är en effekt av att Stockholm växer och att infrastruk­turen inte hänger med.

– Vi måste bli bättre på att samsas på den ytan som finns. Man måste som cyklist och bilist till exempel bli bättre på att visa vart man ska, blinka, släppa in varandra och ta hänsyn helt enkelt. Som bilist kan man även tänka att cykeln och bussen skapar utrymme och lättar upp köerna som du själv sitter i, säger hon och tillägger:

– Det är väldigt lätt att skylla på varandra. Tittar man på de större städerna som har mer effektiv trafik så har de bredare cykelbanor och det är lättare att ta sig från ett ställe till ett annat. I dag används resvägar som inte är planerade för cykling. Detta på grund av att fler använder elcykeln och fler tar cykeln till arbetet, säger hon.

Ogillar klungor

En bilist vi träffar på lyfter fram att det är obehagligt att köra bil på landsväg när man hamnar nära ett större gäng med cyklister.

– Önskvärt vore ju om de cyklade bakom varandra och inte i klungor. Men det finns få cykelvägar eller gångvägar här, säger personen som bor utanför Kårsta.

Cyklisten Lars Stjernfeld­t menar att det absolut finns cyklister som kan ha bättre trafikvett och att det är viktigt att man själv håller sig till reglerna.

– Ska jag vara arg för att en bilist gör något dumt så måste jag ju sköta mig. Och när vi kör med klubben så är vi väldigt noga med trafikregl­er och hur vi håller ihop gruppen så det inte blir ett 30 meter långt led av cyklister.

Tittar man på de större städerna som har mer effektiv trafik så har de bredare cykelbanor.

 ??  ?? FÖRSTÅENDE. Marie Andersson cyklar själv till och från och förstår cyklistern­as rädsla när man tvingas dela körbana.
FÖRSTÅENDE. Marie Andersson cyklar själv till och från och förstår cyklistern­as rädsla när man tvingas dela körbana.
 ??  ?? REGEL. Cyklisten Lars Stjerfeldt tycker man ska lagstadga att bilar behöver hålla 1,5 meters avstånd när de kör om bilister.
REGEL. Cyklisten Lars Stjerfeldt tycker man ska lagstadga att bilar behöver hålla 1,5 meters avstånd när de kör om bilister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden