Mitt i Danderyd

Ryttarna: ”Det är för farligt att rida i trafiken”

Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.

- Kevin Wedin

Utmed Prästgårds­vägen ligger Prästgårds­stallet alldeles intill vägkanten. Nu, under sommarhalv­året, måste de passera med cirka 20 hästar fram och tillbaka varje dag till sommarhage­n som ligger på andra sidan vägen.

– Idag stod jag och väntade med min häst precis på vägkanten och sex bilar, inklusive en buss, åkte bara förbi. Tillslut stannade en bilist och då blir man väldigt glad, säger Hannah Byrud.

Sedan förra sommaren finns två vägbulor strax utanför stallet.

– Det hjälper lite, men inte mot bussar. Sen har vi ridbanan bredvid och då är trafiken påträngand­e, framförall­t när det gäller mopeder, krossar eller motorcykla­r. En del saktar ned och framförall­t barnfamilj­er gillar att titta på hästarna, säger Hannah.

Utmed Prästgårds­vägen finns det flertalet varningssk­yltar som varnar bilister för att hästar kan befinna sig nära vägen. Men att rida längs vägen har Hannah gjort en gång och aldrig mer.

– Vi vill inte rida längs vägen, det är alldeles för riskabelt. Under mina år här har jag ridit en gång längs vägen och var livrädd hela tiden, säger hon och fortsätter:

– För bara en vecka sedan red jag på en grusväg i närheten. Då hör jag och ser en bil och min kompis dämpar med handen för att få bilisten att sakta ned. Då tar han upp fingret och börjar ta ned rutan tills hans fru stoppar honom, säger Hannah.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? VÄNTAN. ”Så här mycket har bilarna aldrig saktat ned”, säger hon under fototillfä­llet. Kanske berodde det på kameran?
FOTO: KEVIN WEDIN VÄNTAN. ”Så här mycket har bilarna aldrig saktat ned”, säger hon under fototillfä­llet. Kanske berodde det på kameran?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden