Mitt i Danderyd

Hans träbåt är en av få utvalda

Inge Carleson från Täby är en av nio båtägare som nu fått sin båt Kmärkt av Sjöhistori­ska museet. – Jag har lagt ett pussel, säger han.

- Maria Svensson

Träbåten Sunbeam från 1959 fick en utmärkelse som inte många båtar får under sin livstid. Den är i så fint skick att Sjöhistori­ska museet valt att K-märka den.

– Det är väldig kul. Det är verkligen en kvitto och ett erkännande inte bara för mig utan för alla tidigare ägare, säger ägaren Inge Carleson.

Inge har varit ägare till Sunbeam i mindre än ett år och har lagt mycket tid på att samla in uppgifter om båtens historia.

– Det fanns inte en samlad historia när jag köpte den, så jag har samlat in allt själv. Jag började prata med änkan till Osborne Ralph, det var han som byggde båten 1959, och efter det har jag lag ett pussel, säger han.

Båten kommer från början från Orust på västkusten och trots att många år har gått så är i stort sett alla delar originalde­lar.

Trots att det ibland kan vara mycket arbete med just träbåtar så säger Inge att han älskar hantverket.

– En båt byggde man för att man skulle sköta den för alltid och på grund av att båtarna är så välgjorda blir det även väldigt vackra ting, säger han.

För att få en båt K-märkt, söker båtägaren själv. Båten ska bland annat vara byggd före 1965 och vara i väldigt gott skick.

Enligt Fredrik Blomqvist som är intendent på Sjöhistori­ska museet så var det en självklarh­et att Inges båt skulle få utmärkelse­n.

– Den är i väldigt väldigt fint skick vilket var farcineran­de och trots att han är en ganska ny ägare av båten så vet han så mycket om historien om båten vilket är viktigt. Det finns inte så många träbåtar nuförtiden så det är kul att den är så fin, säger Fredrik Blomqvist.

– K-märkningen finns för att bevara och bidra till den maritima historien.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTMÄRKELSE. Täbybon Inge Carleson med segelbåten Sunbeam (K 25:a) som blivit K-märkt.
FOTO: PRIVAT UTMÄRKELSE. Täbybon Inge Carleson med segelbåten Sunbeam (K 25:a) som blivit K-märkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden