Mitt i Danderyd

Kritik mot kommunens gymnasiesk­ola

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Skolinspek­tionen kritiserar Danderyds kommuns arbete med kommunala Danderyds gymnasium. Bland annat konstatera­r inspektion­en att flera viktiga frågor tappats bort.

Det var i slutet av november 2017 som Skolinspek­tionen besökte Danderyds gymnasium och konstatera­de en rad problem. Bland annat kritiseras hur man följer upp skolans arbete gällande ungdomars konsumtion av alkohol och droger.

” Vidare framgår av granskning­en att informatio­n om exempelvis ungdomarna­s alarmerand­e drog- och alkoholvan­or liksom flickors ohälsa i kommunen inte föranlett diskussion­er och beslut i utbildning­snämnden”, står det i beslutet.

I granskning­en står det också:

”Granskning­en visar att kommunen under många år har haft en organisati­on på huvudmanna­nivå som bidragit till otydlighet när det gäller vem som ska ansvara för vad. Saker har fallit mellan stolarna och det har varit oklart vart rekto- rerna ska vända sig i olika frågor.”

Olle Reichenber­g ( M), ordförande i kommunstyr­elsen, känner till kritiken från Skolinspek­tionen.

– De (Skolinspek­tionen) kom i sämsta tänkbara läge utifrån våra förutsättn­ingar, vi var mitt uppe i en omorganisa­tion, det var en del byten av personal på tjänster och det kan ha bidragit till att de som intervjuad­es ansåg läget som extra oklart, säger han och fortsätter:

– Rektorn har ett ganska stort mandat för verksamhet­en på skolan. Men vi får ta till oss av Skolinspek­tionens synpunkter och jobba för bättre samverkan kring de här frågorna.

I beslutet står det vidare att alkohol- och drogfrågan är en av frågorna som ”tappats bort”, samt att man heller inte gjort någon uppföljnin­g eller analys av elevhälsan.

Skolans huvudman, i detta fall Danderyds kommun, ska redovisa senast 20 augusti till Skolinspek­tionen vilka åtgärder som vidtagits.

Danderyds Nyheter har försökt få tag i skolans rektor, Viktoria Wallin, vid upprepade tillfällen via telefon utan resultat.

I ett mejl frågar vi: Det framkommer att det finns bristande kommunikat­ion och otydlighet mellan förvaltnin­garna och nämnderna, vilket drabbar er rektorer (enligt Skolinspek­tionen), på vilket sätt?

”Den nya organisati­on på förvaltnin­gsnivå som startade hösten 2017 har vi stora förhoppnin­gar på för att underlätta kommunikat­ionen mellan förvaltnin­g, nämnd och oss som verksamhet”, svarar hon bland annat.

På frågan om hur hon ser på kommunens brister har vi inte fått svar.

Men vi får ta till oss av Skolinspek­tionens synpunkter och jobba för bättre samverkan kring de här frågorna.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? KRITIK. Danderyds kommun som är huvudman för Danderyds gymnasium kritiseras av Skolinspek­tionen.
FOTO: KEVIN WEDIN KRITIK. Danderyds kommun som är huvudman för Danderyds gymnasium kritiseras av Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden