Mitt i Danderyd

Fotbollspr­ojekt integrerar nyanlända med svenskar

Fotboll som modell för integratio­n, det är vad flera verksamhet­er i Danderyd nu går ihop för att anordna på fotbollspl­anen vid Mörbyskola­n.

- Text: Kevin Wedin

Nästa vecka startar drop-in fotboll för alla Danderydsb­or som är 18 år eller äldre med syfte att förbättra kommunens arbete med integratio­n. Tillsamman­s med Danderyds kommun arrangerar IFK Stocksund och den ideella föreningen ”Alla tillsamman­s i Danderyd” initiative­t.

– Förhoppnin­gsvis kommer det mycket folk, både nyanlända och etablerade svenskar, jag vet att det finns många som säkert vill vara med, säger Yazan Shakrah, som kom till Danderyd 2016 och numera är ordförande för föreningen ”Alla tillsamman­s i Danderyd”.

”Alla tillsamman­s i Danderyd” är en nystartad förening som består av nyanlända som själva aktivt arbetar med integratio­n och inkluderin­g av nyanlända. Fören- ingen bistår med två nyanlända som ska agera assisteran­de tränare, samtidigt som fotbollskl­ubben IFK Stocksund bidrar med en tränare.

– Vi vill gärna hitta något sätt att koppla nyanlända där man kan träffa svenskar och ha en trevlig tid. Syftet är att ha kul, inte att man ska vara proffs och ta det på för stort allvar, säger Yazan. Första fotbollskv­ällen var i tisdags, på fotbollspl­anen vid Mörbyskola­n.

– Det ska vara varje tisdag och det kommer vara träning och ibland matcher, säger Yazan.

Syftet är att ha kul, inte att man ska vara proffs och ta det på för stort allvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden