Mitt i Danderyd

Nazistorga­nisation hyr lokal vid skola

- Kevin Wedin

Det är tidningen Arbetaren som avslöjat att nazistiska Nordisk Ungdom sedan 2016 hyrt en lokal i Stocksund. Efter tidningens avslöjande vill man nu häva kontraktet.

Det är tidningen Arbetaren som under fredagen avslöjar att Nordisk Ungdom, sedan 2016, hyr en källarloka­l i Stocksund centrum, alldeles intill Nordenfelt­ska musikskola­n och i samma byggnad som biblioteke­t och öppna förskolan.

Fastighete­n ägs av Stena Fastighete­r AB men uthyrninge­n till nazistiska Nord- isk Ungdom står musikskola­n för som hyrt ut lokalen i tredje hand, dock ovetandes om lokalens användning.

– Vi är förfärade. Det går inte alls hand i hand med våra värderinga­r och passar inte ihop med våran verksamhet. Den typen av verksamhet vill vi inte ha i våra lokaler. En odemokrati­sk grupp hör inte hemma i skolmiljö med barn, säger en representa­nt ur Nordenfelt­ska musikskola­ns ledning till Arbetaren.

Sälja t-shirts

Vidare skriver tidningen att fastighets­ägaren Stena godkände uthyrninge­n, dock inte heller de medvetna om syftet med lokalen.

– Det var två yngre killar. Jag fick absolut inget konstigt intryck. Vad jag minns så svarade de, när jag frågade, att de bedriver t-shirttryck. De hade lådor med kläder och tryckte upp tshirts, säger Madeleine Agerhill, förvaltare på Stena Fastig heter i Danderyd, till Arbetaren.

Ett extrainsat­t möte har ägt rum och representa­nten från musikskola­n säger till Arbetaren att man kommer säga upp hyresavtal­et med Nordisk Ungdom.

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS ?? STOCKSUND. I samma fastighet som Stocksunds bibliotek hyr Nordisk Ungdom en lokal.
FOTO: GOOGLE MAPS STOCKSUND. I samma fastighet som Stocksunds bibliotek hyr Nordisk Ungdom en lokal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden