Mitt i Danderyd

Björn, från Norrort, slog rekord på Mount Everest

Björn Lindwall, 56, kan numer titulera sig som den äldste svensk som nått toppen på Mount Everest.

- Lotten Engbom

I aprilskrev vi om Björn Lindwall, boende i Norrort, som ville bli den äldste svensk på toppen av Mount Everest. Den 16 april tog han sig upp och slog alltså rekordet med åtta år.

– Jag är den äldste klättraren som nått toppen, i Sverige. En del brukar skratta och säga att man inte brukar vara glad av åldersskäl att bli äldst, säger han och fortsätter:

– Men jag vill inspirera andra och visa att livet inte slutar efter 50 år. Men lite träning och god hälsa kommer man ganska långt.

Hur kändes det när du stod där uppe?

– Det var fantastisk, en känsla av att man tittar ner på världen. Jag hade lyckats och slitigt så hårt för att nå toppen. Det var vindstilla och sol. Det är ganska mäktigt.

För Björn höll det dock på att sluta annorlunda. På vägen upp höll hans fot på att förfrysa. Trots att han riskerade att behöva amputera en tå fortsatte han upp.

– Jag valde bort stortån kan man säga. När man sitter hemma i Täby kan man tycka att det är helt absurt att man prioritera­r så. Men det gjorde jag. Med lite tur klarade den sig.

Nu är Björn som sagt tillbaka hemma i Täby efter äventyret.

– Jag är jätteglad att jag är tillbaka och helskinnad, det är inte alltid helt självklart.

Tänker du någonsin på farorna?

– Jo, det är klart att den reflektion­en har man. Särskilt när man är på toppen och inser att ”visst, ja jag ska ju ner igen”, säger Björn.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REKORD. Björn nådde toppen och slog rekordet.
FOTO: PRIVAT REKORD. Björn nådde toppen och slog rekordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden