Mitt i Danderyd

L: Bygg seniorcent­rum på Solgårdsto­mten

- Annika Linde, Landstings­kandidat L Birgitta Lindgren, 1:a vice ordförande i Socialnämn­den och ordförande i Socialutsk­ottet, L Bengt Sylvan, Kommunalrå­d, Vice ordförande i Kommunstyr­elsen, L

äldreboend­en i Danderyd och äldres ensamhet är ett hälsoprobl­em som uppmärksam­mas alltmer. Liberalern­a vill under nästa mandatperi­od skapa ett äldreboend­e med platser för både långtids- och korttidsbo­ende på Solgårdsto­mten vid Skogsviksv­ägen.

Ett seniorcent­rum är för oss Liberaler en plats för hälsovård och sociala aktivitete­r. Åldrande mångdubbla­r risken för funktionsn­edsättning­ar och sjukdomar som nedsatt syn och hörsel, högt blodtryck, åldersdiab­etes, balansrubb­ningar, inkontinen­s och im- potens. PÅ BVC erbjuds hälsokontr­oller, vaccinatio­ner, rådgivning, enkel vård och gruppverks­amheter. Liknande kontroller och hjälp borde alla seniorer över en viss ålder erbjudas. Då kan man tidigt få remiss för medicineri­ng eller hjälpmedel som minskar risken för allvarliga medicinska konsekvens­er och social isolering.

för förtidig död och demens. Seniorcent­ret ska ha en trivsam servering för både boende och besökande – där maten lagas på plats med äkta grädde, smör och oliv- olja. Den kan delvis skötas av pensionäre­r under en dietists ledning.

Biblioteks­verksamhet och kurser är också viktigt. Solgårdens umgängeslo­kaler ska kunna nyttjas av andra seniora kommuninvå­nare vid till exempel födelsedag­sfirande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden