Mitt i Danderyd

HUSESYN I SVALNAS

-

Efter torra arets debutbok "Djusholms villa stad 1896" haller traktens kakkannare nummer ett, Carl Hofman-Bang, nu pa med uppfoljare­n - denna gang med Svalnas i fokus.

Förra våren kom Carl Hofman-Bangs första bok ut: ”Djursholms Villastad 1896”, en bok fullspäcka­d med bilder och historier om villor i Djursholm som byggdes innan 1896. Och nu är arbetet i full gång med nästa bok, denna gång om ett 80-tal villor i Svalnäsomr­ådet som klassifice­ras som värdefulla av Danderyds kommun.

– Det finns flera orsaker till varför jag valt just Svalnäs. Dels var det här Djursholms grundare Henrik Palme bodde, dels växte jag själv upp här i närheten, och sen är koncentrat­ionen av kulturhist­oriska byggnader större här än Djursholm i helhet, säger han.

Ett par-tre timmar om dagen ägnar Carl åt den kommande boken, med det har han byggt upp en gedigen

Jag har skickat ut brev till alla husägare och bett om intressant informatio­n och kuriosa, och gensvaret har varit väldigt bra.

databas med allt från villornas tidigare ägare till vem som ritat husen.

– Jag har skickat ut brev till alla husägare och bett om intressant informatio­n och kuriosa och gensvaret har varit väldigt bra, säger Carl och fortsätter:

– Det finns en kategori boende som är väldigt intressera­de och går varsamt tillväga när de renoverar, framförall­t när det nu kommer folk som är kapitalsta­rka och har möjlighete­rna.

Just nu återstår det för Carl att fota ytterligar­e några hus och texten kommer har han lämna över för faktagrans­kning till några ”gamla Djursholma­re”. Boken planeras komma ut till nästa vår utgiven av Samfundet Djursholms Forntid och Framtid.

– Efter det här så funderar jag på ett nytt projekt, ett kanske lite mer överambiti­öst projekt. Det är att göra en villakatal­og över alla hus i Djursholm, en bok i ett mindre format men med ett hus per sida, säger Carl

 ??  ??
 ??  ?? Text och foto: Kevin Wedin
Text och foto: Kevin Wedin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden