Mitt i Danderyd

Samsöviken­s upprustnin­g försenas

- Kevin Wedin

Kanske är det endast tre personer i Djursholm som tycker om att läsa och som själva inte har möjlighet att ta sig till biblioteke­t? Det tror inte Lars och Marga, som vill nå ut med böcker till fler.

Hur många äldre i Djursholm vill läsa men har inte möjlighet att ta sig till biblioteke­t? Säkerligen är det många fler än de tre Djursholms­bor som i dag använder sig av tjänsten ” Boken kommer” som i Djursholms bibliotek tillsamman­s med Röda Korset Djursholm sköter.

– Vi har en fungerade funktion i Djursholm och det innebär att jag ringer, just nu, bara tre damer i början av veckan om vad för böcker de vill ha och sedan levererar Röda korset böckerna i slutet av veckan, säger Lars Häggström, platsansva­rig på Djursholms bibliotek.

”Tjänsten är suverän”

Förutom att kunna leverera hem fysiska böcker lånar biblioteke­t en även ut en så kalllad Daisy- spelare tillsamman­s med ljudböcker. En spelare som enkelt ska kunna hjälpa personer med nedsatt syn.

– Den här tjänsten är suverän, men det är knappt någon som använder den, säger Marga Ståhl, engagerad inom Röda Korset och som nu vill få fler att använda tjänsten.

– Jag tror man måste nå en dotter eller son, någon nära anhörig som är engagerad. Många anställda på boenden hinner kanske helt enkelt inte med, tillägger hon.

Lars säger att om en större efterfråga­n finns från övriga delar av kommunen så är det upp till kommunen att se till att personerna får böckerna hem.

– Enligt biblioteks­lagen så har alla rätt att använda biblioteke­t. En del är kanske rädda för tekniken när det gäller spelarna, men då finns det heminstruk­törer som kan hjälpa till, säger han.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? LÄSLUSTA. Marga Sthål och Lars Häggström vill nå ut till fler Danderydsb­or i allmänhet och i synnerhet till Djursholms­bor.
FOTO: KEVIN WEDIN LÄSLUSTA. Marga Sthål och Lars Häggström vill nå ut till fler Danderydsb­or i allmänhet och i synnerhet till Djursholms­bor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden