Mitt i Danderyd

Nu är lyxtuben på spåret

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

En präst boende i Täby kommun ska tidigare under våren ha varit berusad under en dopceremon­i. Enligt medarbetar­e och gäster på dopet ska prästen missat flera punkter under dopet.

En präst, boende i Täby, får tre års prövotid efter att ha varit berusad under ett dop tidigare under våren, det uppger nyhetsbyrå­n Siren.

Det var under en helg i april som prästen ska ha varit i ett ”berusat tillstånd” samtidigt som hen förrättat ett dop. Det var en medarbetar­e som upptäckte att prästen var berusad och ska ha ” larvat sig och stod och vinglade ….”

Klappat händerna

Efter att en anhörig till barnet läst en bibeltext ska präs- ten ha klappat händerna och utbrustit ”Nu har vi ett barn till döpt!”, varpå medarbetar­en tänkte ”Hjälp, barnet är ju inte döpt än”. När prästen sen ska ha lyft upp barnet fick medarbetar­en upplysa om att vatten inte hade hällts ned i dopfunten. Prästen ska även hoppat över trosbekänn­elsen.

Mamman till barnet uppger att hon ska ha upplevt prästen som virrig och att hen ska ha glömt flera saker under dopet. Bland annat fick föräldrarn­a inte ett fadderinty­g på grund av att prästen hade ”glömt att ordna ett sådant”.

Vill be om förlåtelse

I ett yttrande från prästen så skriver hen, bland annat, följande:

”Det som har hänt, har hänt. Det finns förklaring­ar, men de gör varken till eller från när det gäller själva händelsern­a. Jag vill inte försöka försköna någonting av det som hänt, inte heller bagatellis­era eller göra det till något värre än vad det är”.

Vidare anger prästen att hen kommer försöka gottgöra det han kan och be de han sårat om förlåtelse.

Prövotiden ska pågå i tre år och domkapitle­t menar att prästen kommer förklara obehörig om hen på nytt visar sig olämplig uppdraget.

”(Prästen, reds anmärkning) har i och med sitt uppträdand­e skadat förtroende­t både för sig själv som präst och för Svenska kyrkan”, skriver domkapitle­t.

Prästen är ej verksam inom Täby församling.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BLÖTT. En präst var berusad under ett dop tidigare i våras. Bilden föreställe­r emellertid ett annat dop.
FOTO: MOSTPHOTOS BLÖTT. En präst var berusad under ett dop tidigare i våras. Bilden föreställe­r emellertid ett annat dop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden