Mitt i Danderyd

S-politikern om att vara en röd prick i ett blått hav

- Kevin Wedin

Under sju veckor träffar vi affischnam­nen för respektive parti i kommunfull­mäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Jenny Åkervall (S) på Danderyd Arena.

Varför ville du träffas här?

– Jag tycker väldigt mycket om den här platsen och hänger här flera gånger i veckan under sommarhalv­året. Jag själv tränar friidrott här och mina barn spelar fotboll på planen intill. Du tränar ganska mycket? – Träning har alltid varit en del av mitt liv och inte något som jag betraktar som en uppoffring, det är bara så himla roligt.

– Jag är ensambarn och min mamma och pappa var delägare i en squashhall när jag var liten så jag var där

varenda kväll. Sen vann jag junior-SM i Täby när jag var 17 år och efter det höll jag på och spelade på heltid på landslagsn­ivå i 15 år. Men du är inte från Danderyd från början?

– Nej, jag växte upp i Borås, som då var en ganska tråkig och inte så spännande stad. Men där växte jag upp med mina föräldrar som var väldigt bohemiska, och läkare. De var politiskt engagerade i slutet på 60-talet men uppmuntrad­e konstigt nog aldrig mig att engagera mig politiskt.

Hur hamnade du i Stocksund?

– Det är en ren slump. Vi träffade en familj på en utlandsres­a som bodde här och deras grannar hade gått i flyttankar och tillslut kontaktade dom oss. Det var 13 år sedan, innan dess bodde vi i stan.

Vad hade du för bild av Danderyd innan du flyttade hit?

– Det var lite speciellt. Då arbetade jag i statsrådsb­eredningen hos Göran Persson och jag upplevde att en del av mina vänner från partiet tyckte det var konstigt att jag flyttade hit. Ibland kan jag tycka att det finns en omvänd snobbism inom arbetarrör­elsen, att det av någon anledning är finare att bo på söder, men en bostadsrät­t där är ju inte direkt billigt.

– Sen hade jag vissa funderinga­r över mina barns upp-

växt, att det är så homogent här och att de skulle ta för givet att alla har

Hur är det att vara Socialdemo­krat i en så blå kommun?

– Någon gång har det känts som att vara en Sverigedem­okrat, när någon är på gränsen till otrevlig. Men det är klart att det är lite speciellt. Samtidigt är de som är övertygade väldigt engagerade vilket är kul och nu när vi är ute och pratar mycket med invånarna är det förvånansv­ärt många som är positiva till oss och den politik vi driver.

Vad gör du nu om dagarna?

– När det inte är valrörelse så skriver jag romaner eller frilansar som journalist. 2013 kom min första bok ut och just nu har jag en tredje som ligger lite på paus. Men just nu är det väldigt mycket val.

Någon gång har det känts som att vara en Sverigedem­okrat, när någon är på gränsen till otrevlig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? TRÄNA. När Jenny inte sysslar med politik, skriver bok eller frilansar kan man se henne frekvent på idrottsanl­äggningen vid Danderyds gymnasium.
FOTO: KEVIN WEDIN TRÄNA. När Jenny inte sysslar med politik, skriver bok eller frilansar kan man se henne frekvent på idrottsanl­äggningen vid Danderyds gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden