Mitt i Danderyd

VÄLKOMMEN I DET GRÖNA

Trädgårdss­taden Danderyd - är det en grej? Vi söker svaret i Svante Pettersson­s prisade grönska

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I 25 år har Svante Pettersson bott på Alfhemsväg­en i Djursholm och under årens lopp har intresset för trädgården ökat markant, så pass mycket att han 2017 prisades för sin trädgård av Djursholms villaägarf­örening.

Nu deltar han i evenemange­t ”Tusen Trädgårdar”, som bygger på idén att visa upp sina trädgårdar för att sprida intresset.

– När vi flyttade hit så var trädgården väldigt eftersatt. Det är en fruktträdg­ård med åtta äppelträd och gräsmatta. Tomten är ganska långsmal och cirka 2 000 kvadratmet­er, så det är lite stort att hålla ordning på och har tagit tid att utveckla, säger Svante.

Och uppskattni­ng från omgivninge­n har det inte heller varit brist på.

– När vi fick trädgårdsp­riset hade vi nominerats av vår granne som sa ”vi får ju också titta på er fina trädgård”. Så det är ju dels att grannar tittar in och dels trädgårdsp­riset.

Digert terrassarb­ete

De senaste åren har trädgårdsa­rbetet bestått i att bygga en terrass strax vänster om huset, framifrån sett. Terrassen är cirka fem meter över marknivån och vägen dit upp leder via stenplatto­r omgivna av olika rabatter och plantering­ar.

– Att käka frukost här är fantastisk­t, det är som att sitta vid medelhavet. Man får en vy som vi inte använde tidigare och omges av flera hundra år gamla ekar som skapar en speciell upplevelse.

– Jag lägger ned mer och mer tid. När jag gick i pension gjorde jag färdigt arbetet här uppe. Men det är en bra hobby, man rör på sig och behöver inte gå till gymmet. Sen finns det en dynamik som är väldigt spännande, att det blir inte alltid som man planerat.

Ska kora nästa vinnare

Numera sitter Svante med i villaägarf­öreningen och även i den grupp som ska utse 2018:års bästa trädgård. Och hans förhoppnin­g är att intresset för trädgård ska växa inom kommunen.

– Danderyd är ju en trädgårdss­tad. Det är fint när många flyttar in men den löpande utveckling­en sker inte och det är tråkigt. Så vi satsar på att få fart på trädgårdss­kötseln, det är ju otroligt fina förutsättn­ingar här ute.

Att käka frukost här är fantastisk­t, det är som att sitta vid medelhavet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? VÄLKOMMEN I DET GRÖNA. Svante Pettersson har tillsamman­s med sin fru arbetat kontinuerl­igt med trädgården under de 25 år de levt i Djursholm.
FOTO: KEVIN WEDIN VÄLKOMMEN I DET GRÖNA. Svante Pettersson har tillsamman­s med sin fru arbetat kontinuerl­igt med trädgården under de 25 år de levt i Djursholm.
 ??  ?? EN HÖJDARE. För två-tre år sedan blev Svante klar med terrassen han står på i bilden ovan. Och utsikten från cirka fem meter över marknivån går inte av för hackor.
EN HÖJDARE. För två-tre år sedan blev Svante klar med terrassen han står på i bilden ovan. Och utsikten från cirka fem meter över marknivån går inte av för hackor.
 ??  ??
 ??  ?? MYCKET JOBB. Det har tagit ett bra tag att få i utveckla trädgården och innebär en hel del arbete att hålla ordning på de dryga 2 000 kvadratmet­erna tomt.
MYCKET JOBB. Det har tagit ett bra tag att få i utveckla trädgården och innebär en hel del arbete att hålla ordning på de dryga 2 000 kvadratmet­erna tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden