Mitt i Danderyd

Hakan vill se nolltolera­ns mot villa-inbrotten

- Kevin Wedin

Under sju veckor träffar vi affischnam­nen för respektive parti i kommunfull­mäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Håkan Johanson (KD) vid Stocksunds centrum.

Varför träffas vi här?

– Ja, dels för att det är ett enkelt ställe att mötas på och dels för att jag har en runda som jag brukar springa här i närheten och som jag sprungit på sen vi fl yttade hit 1992. Men just nu är jag skadad, annars blir det tvåtre gånger i veckan. Jag har sprungit 20 maratonlop­p. Var är du uppvuxen? – Jag är född 1945 och växte upp i Farsta fram till jag gick i femte klass. Platsen där korna gick och betade och där man pallade äpplen är dagens Farsta centrum. Där bodde vi tills jag gick i femteklass och därefter flyttade vi till Venezuela.

Oj, hur kommer det sig?

– Min pappa arbetade på ett byggföreta­g som byggde sjukhus och vägar där. Det var jättetrevl­igt men helt annorlunda. Men när jag var 12 så flyttade jag tillbaka till Sverige och gick på Sigtuna Humanistis­ka Läroverk, där jag tog studenten.

Vad hände efter studenten?

– Då utbildade jag mig till jurist, jag kom inte in på Handels och vid sidan av studierna kopplade jag av med att lära mig arabiska. Och i stället för att skriva en uppsats så studerade jag nationalek­onomi, som också intressera­de mig. Men jag insåg under tingstjäns­tgöringen att jag inte ville bli domare, det hade inte varit tillräckli­gt utmanande. Vad hände i stället? – Då skrev jag ett brev till en bank i Tyskland att jag kommer ned den och den dagen och frågade vilken tid som passar för en intervju. Jag fick då jobb på Citibank i Hamburg.

– Det passade bra eftersom jag tyckte att det snöade för mycket i Stockholm.

Under flera år arbetade Håkan inom bankvärlde­n i städer som Hamburg, Paris, London, Zürich och Luxenburg innan han till slut flyttade tillbaka till Sverige 1992. Varför blev det Stocksund? – Mina föräldrar bodde då i Lahäll, så det passade eftersom det är nära. Sen var det just på grund av trädgårdss­taden och den attraktiva omgivninge­n.

Hur är det att vara ”fast” på ett ställe efter att ha flyttat runt så mycket?

– Det är det dagliga livet som gäller. Jag har ju upplevt många olika miljöer och vet hur det är i Sydamerika och de stora Europeiska länderna. Dessutom reser familjen ganska mycket, i vintras var vi på Kuba. Vad gör du om dagarna? – Jag arbetar deltid som fastighets­konsult, sen är jag hockeychau­fför och så har jag då KD och är dessutom ordförande för en förening med tidigare elever från Sigtuna. Hockeychau­fför? – Ja, jag har tre barn – varav två tonåringar som bägge spelar hockey. Så även om jag förmodlige­n är äldsta föräldern i deras klasser så håller jag mig ung.

– Och just gällande åldern, vilken position jag än får efter valet så kommer den sannolikt vara mindre betungande än Donald Trumps. Han är bara sex månader yngre än mig.

Jag har ju upplevt många olika miljöer och vet hur det är i Sydamerika och de stora Europeiska länderna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden