Mitt i Danderyd

Kyrkbyn – landet som ligger nära stan

Vår resa fortsätter med Roslagsban­an och i veckan stannade tåget i Täby Kyrkby. Täbys kanske första centrum, men eftertrakt­ad arena och historia från Jarlabanke.

- Text: Ella Söderberg | Foto: Maria Svensson

Den märks att sommaren har kommit till Täby Kyrkby. Solen lyser och gatorna är nästan folktomma. De flesta har flytt värmen till stranden eller åkt till landställe­t. Men vid radhusområ­det Midgård ser man tydligt vad som lockar: den gemensamma poolen som alla boende i området är välkomna att använda.

På en av solstolarn­a sitter Jonas Sandeberg tillsamman­s med dottern Corinne. Han och familjen har bott i området i nio år men ska snart flytta.

– Hade det inte varit så att familjen hade växt så hade vi nog bott kvar här ett bra tag till. Kyrkbyn har nästan allt, skogen, vattnet men även närheten till stan, säger han.

Då stora delar av Kyrkbyn består av villor har Midgård med sina radhus skämtsamt kallas för skilsmässo­diket. Något Jonas Sandberg tycker är lite missvisand­e.

– Ja du, vi fick höra det när vi flyttade hit men jag tycker att det är lite larvigt. Tidigare var det billigare att bo här men det har ändrat sig mycket under åren. Alla handlar ändå på samma Ica, fast ja, vi har lite närmare dit, säger han och ler.

En av de saker som sätter Täby Kyrkby på kartan är Vikingaval­len, IK Frejs hemmaarena. Under sommaren har flera barn varit på fotbollssk­ola på arenan men under vårt besök är planerna tomma. Vid sidan av arenan nära elljusspår­et står femåriga Edvin redo, med en boll i handen och snörade fotbollssk­or.

– Alla barn spelar fotboll, det är den aktivitete­n som finns. Men nu undrar man ju lite vart alla mammor och pappor är, fast det blir alltid lugnare på sommaren, säger Edvins pappa.

”Som på landet fast i storstan”

Han är själv uppvuxen på landet så när familjen fick barn valde de att lämna Stockholm för Kyrkbyn.

– Jag trivs bra, det är lite som att bo på landet fast i storstaden. Eftersom nästan alla bor i villor så är det väldigt ho-

Det känns allt mer som att Kyrkbyn håller på att växa ihop med centrum. Men trots det känns det verkligen som ett eget litet samhälle

mogent här, men samtidigt är det tryggt för barnen, så det finns både för och nackdelar, säger han.

Ser man historiskt var det just Kyrkbyn som beboddes först i Täby. Vilket har satt sina historiska spår, som de två runstenarn­a från 1000-talet som står uppställda vid Jarlabanke bro. Några som åkt långväga för att upptäcka historien är Maria och Peter Smith från Kanada som är på besök hos Täbybon Anna Berkius Kolte.

– Jag är uppvuxen i Sverige och våra mammor var bästa vänner. Vi har inte träffats sen vi var barn så det känns så kul att få se Sverige och Anna igen. Jag älskar människorn­a här och naturen, säger Peter Smith.

Har hänt mycket

Anna berättar att hon som barn ofta var i Kyrkbyn, men att det då till skillnad från nu kändes som att man åkte ut till landsbygde­n.

– I dag har det hänt så mycket och det känns allt mer som att Kyrkbyn håller på att växa ihop med centrum. Men trots det känns det verkligen som ett eget litet samhälle och jag hoppas att det fortsätter vara det, säger hon.

Trots att flera valt att bosätta sig i stadsdelen på grund av närheten till naturen finns fortfarand­e en småstadspu­ls i centrum, främst på det lilla kaféet Kardemumma, som trots flytten har många stammisar.

– Man känner igen de flesta och det är det som är så härligt, jag tror det viktigt att vi finns, säger Alexandra Ruthström som arbetar på Kardemumma.

På uteserveri­ngen sitter Alicia Soläng och Nova Hellberg med hunden Aslan som skyddar sig från solen under ett träd.

– Ofta är vi i Täby Centrum och hänger med kompisar men det finns inte några kaféer där. Här är det mysigare, men det finns inga butiker. Tur att det är så nära för då får man allt, säger Nova.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GÄSTER. Anna Berkius visar stolt upp fornminnen­a i Täby kyrkby för hennes Kanadensis­ka vänner Peter och Maria Smith.
GÄSTER. Anna Berkius visar stolt upp fornminnen­a i Täby kyrkby för hennes Kanadensis­ka vänner Peter och Maria Smith.
 ??  ?? BADGLADA. Jonas Sandlund älskar att polen finns i området, i dag badar han med dottern Corin.
BADGLADA. Jonas Sandlund älskar att polen finns i området, i dag badar han med dottern Corin.
 ??  ?? FIKAR EFTER SVALKA. Alicia Soläng och Nova Hellberg och hunden Aslan fikar på kaféets uteserveri­ng. De bor i Täby och ser fram emot att börjar gymnasiet i höst. För Aslan är det extra varmt en sommardag som denna, men han har fått vatten i en skål av personalen på Kardemumma.
FIKAR EFTER SVALKA. Alicia Soläng och Nova Hellberg och hunden Aslan fikar på kaféets uteserveri­ng. De bor i Täby och ser fram emot att börjar gymnasiet i höst. För Aslan är det extra varmt en sommardag som denna, men han har fått vatten i en skål av personalen på Kardemumma.
 ??  ?? POOLVANA. Alva och Elin Johansson har precis varit och badat i poolen i Midgårds, som de alltid gör när de besöker systern som bor i området.
POOLVANA. Alva och Elin Johansson har precis varit och badat i poolen i Midgårds, som de alltid gör när de besöker systern som bor i området.
 ??  ?? HAR BULLAT UPP. Oscar Jacobson arbetar på Kardemumma och serverar gästerna både kaffe, mackor och bakelser.
HAR BULLAT UPP. Oscar Jacobson arbetar på Kardemumma och serverar gästerna både kaffe, mackor och bakelser.
 ??  ?? LUGNT OCH FINT. äby Kyrkby och lägenheter­na kring Midgården är ett lugnt område.
LUGNT OCH FINT. äby Kyrkby och lägenheter­na kring Midgården är ett lugnt område.
 ??  ?? STENGAMMAL. Runstenen står stabilt kvar.
STENGAMMAL. Runstenen står stabilt kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden