Mitt i Danderyd

”JAG TRODDE INTE ATT DEN HÄR DAGEN SKULLE KOMMA”

Det var i förra veckan som Danderyds kommun såg till att Prideflagg­an hissades vid Djursholms slott och det tack vare flera privatpers­oner och kommunens kommunikat­ionsenhet.

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

I flera år har Sussi kämpat för att kommunen ska hissa Pride-flaggan. Nu har det äntligen skett.

Pridevecka­n är igång och pågår till och med söndag. Danderyds Nyheter har tidigare skrivit om Sussie Hedlund, som i flera år kämpat för att kommunen ska hissa Prideflagg­an, för att visa stöd för hbtq- personer.

Och i år så har det slutli- gen skett, genom att kommunen hissat en flagga vid Djursholms slott.

– Äntligen, äntligen. Glädjetåra­rna kom kan jag säga – jag trodde inte att den här dagen skulle komma. Det här är ett tecken på att man inte ska ge upp, säger Danderydsb­on Sussie Hed- lund, som kämpat för att kommunen ska hissa flaggan i över tio år.

Slottet inte uthyrt

Förra året, i maj, träffade vi Sussie som då överlämnad­e en Prideflagg­a till kommunens kontaktcen­ter i Mörby centrum. Men då var svaret från kommunen att man bara har ”egna” flaggstäng­er vid Djursholms slott och man inte flaggade på grund av att slottet då var uthyrt under lördagen vilket är dagen för den stora paraden.

– Det har varit en återkomman­de fråga. Tidigare år har slottet varit uthyrt, framförall­t under lördagen, men så är det inte i år och då har vi inte några problem med att hissa flaggan. Sen fick vi en flagga av en privatpers­on med en uppmaning om att använda den, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen. Har något varit extra drivande i det här politiskt? – Är det några som varit

drivande i det här så har det varit privatpers­oner och då med Sussie Hedlund i spetsen – sen är det ett initiativ taget av kommunens kommunikat­ionsenhet, säger Olle Reichenber­g.

Kommer det vara återkomman­de eller bara ske om slottet inte är uthyrt?

– Till viss del handlar det om huruvida slottet är uthyrt. Sen tycker jag egentligen det är bättre att hissa flaggan mer centralt, runt Djursholms slott är det rätt fött. Min förhoppnin­g är att ha flaggstäng­er i Mörby centrum som kommunen disponerar.

Sussie Hedlund är ordfö- rande i den ideella organisati­onen ”Svensk Pride” och är positivt överraskad av gensvaret på att kommunen nu flaggar.

– Många har sagt ” bra kämpat” och telefonen har ringt, det är helt fantastisk­t. Jag sitter just nu bara med ett stort leende och jag hoppas att det här blir en tradition.

– Dels har jag gjort det här för min egen skull som HBTQ-person, men främst för alla HBTQ-ungdomar i Danderyd, det är dom jag kämpat och kämpar för - de är ju vår framtid.

Jag trodde inte att den här dagen skulle komma. Det här är ett tecken på att man inte ska ge upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? FANBÄRARE. I många år har Danderydsb­on Sussie Hedlund kämpat för att kommunen ska flagga för Pride.
FOTO: KEVIN WEDIN FANBÄRARE. I många år har Danderydsb­on Sussie Hedlund kämpat för att kommunen ska flagga för Pride.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden