Mitt i Danderyd

Grillning polisanmäl­s

Oklart vilka böter som väntar

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Mängderna av länsbor som trotsar eldningsfö­rbudet och tänder sina grillar ändå har fått Stockholms­polisen att se rött. Nu tar de i med hårdhandsk­arna.

Den ihållande extremhett­an har fått parkerna i både Norrort och Stockholms­området att snarare likna uttorkade savanner än grönområde­n.

Men trots det rådande eldningsfö­rbudet, som innebär att något så tillsynes oskyldigt som att bruka en engångsgri­ll faktiskt är olagligt, fortsätter det att grillas runt om i stans parker och grönområde­n.

”Läget så pass allvarligt”

Något som fått polisen att sätta hårt mot hårt.

– Läget är nu så pass allvarligt att vi nu fokuserar våra resurser och aktivt kommer att gå ut och rapportera alla som bryter mot förbudet. Tidigare har vi kanske nöjt oss med en tillsägels­e och sett till att grillen eller elden släcks, men från och med denna vecka kommer vi att upprätta anmälninga­r, säger poliskommi­ssarie Heléna Johannesso­n och fortsätter:

– Att det råder förbud kan inte ha undgått någon vid det här laget. Tyvärr behöver vi rikta resurserna hårdare nu för att undvika olyckor.

Oklart bötesläge

Att slänga på några korvar på en engångsgri­ll i dagsläget är att göra sig skyldig till brott mot lagen om skydd mot olyckor, vilket straffas med böter. Men hur mycket notan kan landa på, är det ingen som vet.

Det är upp till åklagarmyn­digheten att avgöra. Men varken i Stockholm eller Göteborg kan någon uttala sig om vilken summa som vore lämplig eftersom ingen, åtminstone vid en snabb slagning, tycks ha straffats för det förut.

Praxis saknas

Det innebär att de första som nu rapportera­s för olovlig grillning kan få det extra hett om öronen – och dras hela vägen till domstol.

– Det finns ingen praxis eller några rekommenda­tioner från riksåklaga­ren vad jag känner till eftersom det är så oerhört sällsynt. En åklagare får inte själv hitta på en summa utan då måste man låta domstolen avgöra det i första hand, säger chefsåklag­are Per-Erik Rensell i Göteborg.

Gäller hela Stockholm

Peter Lundkvist, som är överåklaga­re i Stockholm, instämmer.

– Jag har aldrig hört talas om att det här brottet lagförts tidigare. Jag är inte helt insatt i det här området men mycket talar starkt för att man skulle behöva väcka åtal eftersom det inte finns någon stabil domstolspr­axis.

Direktivet att aktivt rapportera de som olovligt grillar gäller generellt för polisen i hela Stockholms­området.

 ?? ARKIVFOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? OLAGLIGT. Numera kommer de som grillar inte komma undan med en tillsägels­e längre.
ARKIVFOTO: ANNA RÖNNQVIST OLAGLIGT. Numera kommer de som grillar inte komma undan med en tillsägels­e längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden